zondag 17 januari 2016

Huismus meest geteld vogeltje

De huismus, de koolmees en de merel zijn, net als voorgaande jaren, de meest geziene vogels in de Nederlandse tuinen. De huismus voert opnieuw de lijst aan. Dat blijkt uit de Nationale Tuinvogeltelling die dit weekeinde werd gehouden, meldt Vogelbescherming Nederland zondag.


Deelnemers van de telling konden zaterdag of zondag een half uur lang vogeltjes spotten in hun eigen tuin en de aantallen doorgeven aan Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek Nederland. In totaal deden ruim 50.000 mensen mee. Deelnemers kunnen hun telling nog doorgeven tot maandag 12.00 uur. Er werden naast veel pimpelmezen dit jaar ook opvallend veel kepen gezien. Ruim twee keer zoveel als afgelopen jaar, aldus Vogelbescherming. Kepen overwinteren in landen waar veel beukennootjes te vinden zijn.

De spreeuw neemt al jaren in aantal af. Voor het eerst stond de spreeuw dit jaar niet in de top 10 van meest gespotte vogels. De spreeuw eindigde dit jaar op de elfde plaats. De afgelopen jaren nam het aantal getelde spreeuwen al steeds af. Het aantal spreeuwen dat in ons land broedt, is de afgelopen twintig jaar met 40 procent afgenomen.

Halsbandparkiet
De halsbandparkiet blijft het goed doen. Dit jaar zijn er weer meer geteld dan vorig jaar. De halsbandparkiet is een knalgroene vogel. Het zijn ontsnapte en losgelaten kooivogels die in de winter profiteert van het bijvoeren door de mensen en het vele voedsel in de steden. Zonder bijvoedering zou deze soort zich slechts met moeite kunnen handhaven, stelt Vogelbescherming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten