donderdag 23 februari 2017

Boswachter Kapteijns met pensioen

Boswachter Frans Kapteijns is met pensioen! Jarenlang wist hij al duizenden volgers, op radio, TV, social media en in het veld, te boeien met de mooiste en meest verrassende verhalen over de natuur. Hij was vanaf 2003 nauw betrokken bij de totstandkoming en promotie van nationaal landschap Het Groene Woud. De boswachter blijft actief als vrijwilliger voor Natuurmonumenten, gaat excursies doen voor Brabants landschap en is 'gestrikt' als ambassadeur van het te vormen Van Gogh Nationaal Park in Brabant.

Frans (63) werd vrijdagmiddag 30 september 2016 in restaurant Groot Speijck, in 'zijn' Oisterwijkse, uitgezwaaid. De bekendste boswachter van Brabant werd tijdens een drukbezochte afscheidsreceptie onder meer verrast met een gemeentelijke onderscheiding en een provinciaal eerbetoon, aangeboden door commissaris van de koning, Wim van de Donk.

Bekendste boswachter van Brabant, Frans Kapteijns (foto: Peter de Koning).

Zijn afscheid werd groots gevierd. Letterlijk. Met de hulp van iedereen die hem en de natuur een warm hart toedraagt. Met een crowdfunding voor een nieuwe uitkijktoren op de Kampina! Heb jij wel eens geluisterd naar boswachter Frans zijn natuurverhalen, heeft hij je rondgeleid of volg je zijn belevenissen op twitter? Laat zien dat je van zijn verhalen hebt genoten en draag alsnog een steentje bij voor deze toren in zijn favoriete natuurgebied.

De uitkijktoren
Een mooie, nieuwe uitkijktoren kost tussen de € 50.000,- en € 90.000,-. Hoe hoger de bijdrages, hoe hoger de toren kan worden. Enkele grote bedragen zijn al binnen. Ze zoeken nog minimaal € 30.000,- en dan staat er in de zomer van 2017 een nieuwe toren! Johan van den Hout, gedeputeerde Provincie Noord-Brabant: “Wat Frans voor de natuur in Brabant heeft gedaan, is van onschatbare waarde.”

Boswachter Frans: 'Kampina, mijn schat'
“De schat van Brabant is voor mij de Kampina. Het natuurgebied is namelijk van ongelooflijke waarde, zowel op cultuurhistorisch gebied als op het gebied van natuurrijkdom. Zelf zeg ik altijd dat de Kampina het Madurodam is van de natuur in Noord-Brabant. Je komt er namelijk alle biotopen tegen waar Brabant zo rijk aan is. Naast twee hele mooie beekdalen, liggen er vennen, beekbegeleidende bossen, bossen van hogere zandgronden, droge én natte heidevelden, oude graslanden, bolle akkers en resten van een voormalig gehuchtje. De Kampina geeft mij dat Brabantse gevoel, dat iedere Brabander heeft als hij thuiskomt van een vakantie of zo, je bent er welkom.

Ontwerp van de nieuwe kijktoren die op Banisveld in Lennisheuvel, Boxtel met crowdfunding zal verreizen.

Velen maakten al gebruik van de mogelijkheid om ter gelegenheid van Kapteijns' afscheid een donatie te doen voor de bouw van een nieuwe uitkijktoren op Banisveld in Boxtel. De huidige toren is vervallen en niet meer toegankelijk. Eerder op vrijdag werd duidelijk dat 43 procent van het streefbedrag al gehaald was. "Maar dat bedrag groeit vandaag gestaag", zei collega-boswachter en ceremoniemeester Anya van de Ven van Natuurmonumenten. Zo werden onder meer cheques aangeboden door Natuurbegraven Nederland. Waterschap De Dommel doneerde 5.000 euro voor het project.

"Dus het eerste wat ik altijd doe, en dat al zeer veel jaren, als ik thuiskom van een langere vakantie, is ff naar de Kampina gaan", wist Frans in zijn toespraak tijdens de huldiging. "Het gebied voelen, beleven en zelfs ruiken. Als dat dan weer goed voelt, dan ben ik pas weer thuis. De Kampina verrast je telkens weer en dat komt vooral doordat het een zeer afwisselende landschap is. Je kan lopen zwerven over de paden door de schitterende heidevelden. Je loopt er door de bossen en dan plotseling sta je oog in oog met een prachtig uitzicht en kijk je uit over een van de vele vennen. Bij die vennen aangekomen tref je vaak buitelend zoekend naar voedsel die prachtige sierlijke visdiefjes. Of je zwerft langs een slingerende Beerze, een beek die er al honderden jaren zo ligt."

"En als je dan over het kerkpad langs de Beerze loopt, dan besef dat vele voetstappen je zijn voorgegaan. Maar je kan ook langs de vele kleurrijke graslanden lopen en dan zie je soms nog net een ree wegschieten, gaat Frans verder. In de zomer hoor je de dudeljo, oftewel de wielewaal, en dan blijf je bewegingloos staan en hoop je dat die prachtige gele, bijna tropische vogel, zich toch even wil laten zien. Overigens heeft elk seizoen op Kampina iets te bieden. Als je in de winter langs de moerasbossen loopt en er ligt ijs, dan klinkt er zo tegen het einde van zo’n winter vaak een ijsconcert van krakend en kruiend ijs. Of in de lente midden op de Kampina staan en jubelende wulpen om je heen horen, dan word je toch blij."

"Tot slot, want ik kan nog uren doorgaan, word ik altijd ook heel blij bij het zien van een mooie opkomende zon, staande op de brandheuvel bij het Brandven. Ik word dan een heel stil en nietig mens en durf me bijna niet meer te verroeren, zeker als de eerste vogels zich ook nog eens laten horen. Volgens mij kan ik best zeggen dat de Kampina het mooiste natuurgebied van Brabant is. Vandaar dat ik graag, samen met jullie, die uitkijktoren zou willen zien."

Bron:        voorjebuurt.nl
Lees ook: brabantscentrum.nl/brabant-zwaait-boswachter-frans-uit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten