woensdag 15 mei 2019

Heeswijk-Dinther: Uitkijktoren De Heeskijk

Langs de N279, aan de Kanaaldijk Noord nabij Heeswijk Dinther staat sinds 2017 uitkijktoren "De Heeskijk". De houten kijktoren staat ingeklemd tussen de Zuid Willemsvaart en het riviertje de Aa. De toren is genoemd naar Kasteel Heeswijk, waartoe de grond waar de toren op staat. De uitkijktoren staat aan de rand van landgoed Heeswijk, boven op een heuvel die met zijn openslaande poorten en houten loopbrug wel wat weg heeft van een kasteel, een Mottekasteel om precies te zijn. De eigenaren van kasteel Heeswijk wilden graag de oude motteburcht, de voorloper van het huidige kasteel, laten herbouwen. Reeds in het jaar 1080 ontstond er een voorloper van het huidige kasteel, een zogenaamde motteburcht.


Uitkijktoren De Heeskijk, naar het voorbeeld van een Mottekasteel of motteburcht.

In vrijdag 24 maart 2017 werd bekend dat Tjeu Wijgergangs het winnende ontwerp had gemaakt voor een uitkijktoren langs de N279. Meteen daarna gingen de medewerkers van Nooijen uit Oss aan de slag om de toren te bouwen. Met hout dat is gekapt voor de verbreding van de N279 is de toren tot stand gekomen. Het idee om een toren te bouwen viel samen met het plan van Kasteel Heeswijk om de oude motteburcht, de voorloper van het kasteel te herbouwen. Er staat een fraai bord bij de uitkijktoren waarop uitleg gegeven wordt over het feit dat Kasteel Heeswijk in den beginne een Mottekasteel geweest zou kunnen zijn. De nieuwe toren heeft wel iets weg van zo’n Motte.

Een mottekasteel is een hoogmiddeleeuws, veelal torenvormige versterking op een motte, een afgeplatte aangelegde aarden heuvel. De toren op de kunstmatige heuvel werd aanvankelijk in hout opgetrokken en later in steen gebouwd. Vaak is van dit burchttype alleen nog de heuvel overgebleven. Een motte is een geheel of gedeeltelijk kunstmatige heuvel met een regelmatige vorm en steile zijden. De heuvel werd gewoonlijk met muren of palissades en brede droge of natte grachten omgeven. De constructie heeft tot doel de op zijn afgeplatte top staande versterkingen beter te verdedigen en de omgeving te beheersen.

In 1974 stierf baron Willem Van den Bogaerde van Terbrugge. Zijn weduwe, Albertine Van den Bogaerde van Terbrugge, riep in 1976 de Stichting Kasteel Heeswijk in het leven. Sinds 1987 is deze stichting volledig eigenaar van het kasteel. Er zijn nu geen adellijke bewoners meer aanwezig. Kasteel Heeswijk is nu zelfstandig en grotendeels financieel onafhankelijk. Inkomsten worden hoofdzakelijk gegenereerd uit de betalende bezoekers van het kasteel en uit locatie verhuur. Voor de instandhouding van het monument ontvangt de stichting beperkte subsidies van de provincie Noord-Brabant en van het Rijk. Om aan de doelstellingen te kunnen voldoen, vraagt de stichting entreegelden van zijn bezoekers op basis van het profijtbeginsel. Hierdoor draagt de bezoeker bij aan de duurzame instandhouding van het kasteel. De Ridders, vrienden en beschermers geven extra financiƫle ondersteuning.


Locatie Uitkijktoren: De Heeskijk

Info: kasteelheeswijk.nl