dinsdag 9 juni 2015

Liempde kijktoren 't Meulke'

Een ‘traagstromende laaglandbeek’ doet je hart sneller kloppen. Dat is precies wat de Dommel doet. Ze haalt immers maar een snelheid van 0,5 meter per seconde, maar doet dat zo bevallig dat je er naar blijft kijken.


Uitzicht over een fraai geschakeerd landschap
De beemden aan de beek zijn als vanouds in gebruik als weiland. Populieren markeren er de perceelsgrenzen. Wat verder van de beek vandaan liggen eeuwenoude ‘bolle’ akkers. Er vindt biologische graanteelt plaats en dat is de reden waarom kwartel en patrijs hier nog broeden. Vanaf uitkijktoren ‘t Meulke aan de rand van Liempde heb je een goed uitzicht over dit fraai geschakeerde landschap.

Opmerkelijke anecdote
De hoeve het ‘Groot Duyfhuis’ is in miniatuur nagebouwd in Madurodam. De herenkamer en Vlaamse Schuur stammen uit de 16de eeuw, de vrijstaande duiventoren uit de 17de. Duiven werden gehouden voor het vlees en de mest en zaten in zo’n toren veilig voor natuurlijke vijanden als roofvogels, niet voor de steenmarter of ‘fluwijn’. Die is bij machte om een loodrechte stenen wand over een lengte van enkele meters te ‘nemen’. Hiertegen werd de ‘marterkraag’ uitgevonden: een kraag rondom de toren van in de breedte schuin omlaag stekende planken.

Ligging: tussen Kasteren (Liempde) en Sint-Oedenrode
Opmerkelijk: duiventoren met marterkraag

Voorzieningen
Uitkijktoren 't Meulke'
Parkeren in de berm aan de Meulekensweg

Algemeen
Oppervlakte: 276 hectare


Geen opmerkingen:

Een reactie posten