maandag 7 maart 2016

Hoogeloon: Kijkpost Kleine Beerze

In het Dal van de Kleine Beerze, tussen Vessem en Hoogeloon, kun je heerlijk wandelen. Je beleeft er het beeklandschap, zoals dat er vroeger voor 1850 ongeveer heeft uitgezien. Vooral in het voorjaar is het genieten van de bloemrijkdom. Ook de rijke cultuurgeschiedenis en archeologische vondsten in het gebied spreken tot de verbeelding.


Kronkelende beek
Je wandelt langs de meanderende beek de Kleine Beerze, die hier over een lengte van 5 km weer ruimte heeft om te kronkelen. Het is moeilijk voor te stellen dat tot 2009 maïsvelden het landschap in het beekdal bepaalden. Nu zorgt een kleine kudde Schotse hooglanders dat de wilgen en andere begroeiing in toom worden gehouden. Het kabbelende beekwater is tegenwoordig zo schoon, dat de zeldzame drijvende waterweegbree weer terug is.

Voor de wandelaar loopt er een mooi wandelpad langs de beek, met een bruggetje, bankjes en informatie langs het pad. In bepaalde perioden kan het er vrij drassig zijn. Waterdichte schoenen zijn dan aanbevolen. Er is geen sprake van een rondwandeling; je zult dus op en neer moeten wandelen. Start de wandelroute vanaf het begin van de Hoogeloonse weg in Vessem en loop naar de Hoogcasterseweg in Hoogeloon, waar de kijktoren staat.


Nu de Kleine beerze weer mag kronkelen is er meer ruimte ontstaan om water langer vast te houden en te bergen. Er is veel meer afwisseling in de beekoevers en het water is tegenwoordig veel schoner en helderder. Met een beetje geluk zie je ijsvogeltjes in de buurt van de steile oevers het water in duiken, om weer met een spartelend visje boven te komen. Sinds de stuwen uit de beek zijn verwijderd, gaat het goed met de vispopulaties. Die kunnen nu weer zonder barrières naar hun paaiplaatsen komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten