maandag 25 maart 2024

Heeze Strabrechtse Heide: Bouw kijkhut

De Strabrechtse Heide is toe aan een vogelkijkhut om bezoekers de kans te geven zeldzame vogels te spotten. De heide telt in totaal 1850 hectare en is daarmee de grootste aaneengesloten heide van Noord-Brabant. Dit open heidelandschap is al eeuwen onveranderd. Je vindt er droge en vochtige heide, vennen, stuifzand en kleinschalige akkers. Veel zeldzame vogels vinden hier hun leefgebied zoals de nachtzwaluw, zwarte ooievaar, blauwborst en raaf. In het voor- en najaar strijken er kraanvogels en klapeksters neer.


De kosten voor de bouw van deze nieuwe vogelkijkuit bedragen rond de € 45.000. Met behulp van fondsen, provincie en gemeenten willen we een bedrag van € 17.500 ophalen. Staatsbosbeheer is in het najaar van 2021 begonnen met de voorbereidingen op de bouwlocatie. We hopen in het najaar van 2022 met de realisatie van de vogelkijkhut te starten. De vogelkijkhut wordt onderhoudsarm vervaardigd van o.a. de materialen beton en corten-staal.

Inmiddels zijn bedragen ontvangen van Educerent Sommis, Trailrunning Europe, Club Groeneveld, Feelfreerunning, Cronimet en € 3.000 Rabobank regio Eindhoven. Ook de bezoekers aan de Strabrechtse Heide en de vogelkijkliefhebbers vragen we hun steentje bij te dragen; we rekenen op een bedrag van € 27.500 via crowdfunding (particulieren en bedrijven).

Ben je gek op vogels en wil je ze goed kunnen bekijken? Doneer dan mee voor een nieuwe vogelkijkhut aan de Mierlobaan, vlakbij Natuurpoort De Plaetse in Heeze.


Locatie aan het Waschven, Strabrechtse Heide, Heeze

Later meer.....

Bron: Buitenfonds

UPDATE:
Nieuwe vogelkijkhut Heeze bijna gereed

Vogelliefhebbers hebben er even op moeten wachten maar de gloednieuwe vogelkijkhut op de Strabrechtse Heide nabij De Plaetse in Heeze is zo goed als gereed. Middels crowdfunding was eind vorig jaar de benodigde 30.000 euro binnengekomen waarmee de bouw van de nieuwe vogelkijkhut bekostigd wordt. Een langgekoesterde wens die in vervulling is gegaan. Staatsbosbeheer is verheugd met de komst van de hut die eveneens toegankelijk is voor mensen in een rolstoel. Onze natuur kent een ontzettend variatie aan dieren en dus ook vogels. Regelmatig zijn er vogelspotters te vinden op de heide om deze te zien en/of te fotograferen. Metbde komst van de hut wordt dat een stuk makkelijker, zeker omdat deze overdekt is.

Helaas werd vorige ontdekt dat er vandalen graffiti hebben gespoten op de vogelhut in aanbouw. Enorm balen want naast het feit dat deze nog niet eens af is, komen er ineens een kleine duizend euro aan schoonmaakkosten bij om de graffiti te verwijderen. De hut is door natuurliefhebbers bij elkaar gebracht, laat eenieder er dan ook plezier aan beleven en deze niet beschadigen of vernielen. Medio april zal de gloednieuwe vogelkijkhut helemaal gereed zijn en toegankelijk zijn voor natuurliefhebbers en vogelspotters. Het project is mede mogelijk door provincie Noord-Brabant, het Buitenfonds en lokale gulle gevers.