zondag 22 november 2015

Lennisheuvel - Kijktoren Banisveld

Vanaf de uitkijktoren nabij Lennisheuvel (Boxtel) heb je een prachtig uitzicht over het landschap. Speur de lucht af naar roofvogels als de buizerd, torenvalk of boomvalk. Je kunt vanuit de hoogte ook duidelijk het verschil zien tussen de oude (vuilnis)belt en de afgegraven landbouwgrond.

Opening Tour de Frans toren op het Banisveld

Beelden van de bouw van de "Tour de Frans" toren op het Banisveld.

De oude houten uitkijktoren is in 2016 uit veiligheidsoverwegingen gesloten. Frans Kapteijns, sinds zijn pensionering vrijwillig Boswachter bij Natuurmonumenten, kreeg bij zijn afscheid cadeau een nieuwe toren aangeboden. De toren, met als naam "Tour de Frans", is een ode aan Frans Kapteijns, die veel voor de natuur heeft gedaan, met name de natuur in het gebied van de Kampina.


Steencirkel
Je ziet het verschil tussen de belt en het afgegraven landbouwgrond, zeker als je naar de begroeiing kijkt. De stenen cirkel in het veld is is als symbool neergelegd door de Duurzame Driehoek, een samenwerkingsverband van onder andere gemeenten en de provincie. Hiermee wilden de Driehoek aandacht vragen bij gemeenten voor natuur en milieu. Ook de lindeboom die hier staat, is om deze reden geplant.

Dankzij Europa
Een leuk weetje over de bouw van de toren. Natuurmonumenten heeft de uitkijktoren kunnen bouwen mede dankzij financiering vanuit Europa (Interreg). Het was een fifty-fifty financiering. Eén bijzondere voorwaarde was dat dit project gekoppeld werd aan een zelfde soort project elders in Europa. Dat werd een uitkijkpunt in de Belgische streek Hagelanden.

Bereikbaarheid
Er is een klein parkeerplaatsje aanwezig op de hoek van de Brinksdijk en de Koevoortseweg. Vanaf hier is het ongeveer anderhalve kilometer lopen naar de toren.2 opmerkingen:

  1. 21 februari 2017 een bezoek gebracht. De uitkijktoren is uit veiligheidsoverwegingen gesloten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedank Erik.

    Contact met Frans Kapteijns van Natuurmonumenten levert goed nieuws op. Deze toren wordt afgebroken, maar er komt een nieuwe, zie de UPDATE van vandaag in dit artikel.

    BeantwoordenVerwijderen