maandag 25 januari 2016

Ospel: Vogelkijkhut en Uitkijktoren 'De Groote Peel'

Vanuit Vogelkijkhut op Nationaal Park De Groote Peel zijn de meest aansprekende vogels die in de Groote Peel broeden te bewonderen, zoals de blauwborst, dodaars, geoorde fuut, wulp, sprinkhaanrietzanger, roodborsttapuit, bruine kiekendief en roerdomp. Daarnaast zijn er vele andere watervogels zoals waterhoen, meerkoet, dodaars, fuut en geoorde fuut. In het gebied zijn allerlei voorzieningen getroffen, waaronder knuppelbruggetjes over water en moeras, een uitzichttoren, een rolstoeltoegankelijke vogelkijkhut en een ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk platform.


Vogelkijkhut 'De Groote Peel'

De vogelkijkhut in Nationaal Park De Groote Peel, gelegen bij de Meerbaansblaak, biedt een prachtig uitzicht over het water en is toegankelijk voor iedereen, inclusief rolstoelgebruikers en mensen met een kinderwagen. De hut is een onderdeel van een wandelroute en is een populaire plek om watervogels zoals dodaars, grauwe gans en waterhoen te spotten.


Locatie vogelkijkhut 'De Groote Peel'

Van alle dieren in De Groote Peel zijn de vogels het meest opvallend. De kabaalschoppende kokmeeuw is tijdens het voorjaar niet over het hoofd te zien. Daarnaast zijn er vele andere watervogels zoals waterhoen, meerkoet, dodaars, fuut en geoorde fuut. In de wintermaanden nemen ganzen de plaats van de kokmeeuw in en soms vindt de kraanvogel hhier een plek om te rusten. De openheid van het gebied trekt vogels zoals de blauwborst en de roodborsttapuit. In het gebied zijn allerlei voorzieningen getroffen, waaronder knuppelbruggetjes over water en moeras, een uitzichttoren, een rolstoeltoegankelijke vogelkijkhut en een ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk platform.

Nieuwe uitkijktoren in De Groote Peel
Sinds begin 2021 is de oude uitkijktoren vervangen door een nieuwe, uit staal en hout opgetrkken uitkijtoren. De toren heeft een rolstoelvriendelijke deck en een hoger deck, wwar valide mensen van een verder uitzicht kunnen genieten.


De nieuwe Uitkijktoren De Groote Peel

In 2019 werd gestart met een nieuw Buitenfonds project; de bouw van een rolstoelvriendelijke uitkijktoren in Nationaal Park De Groote Peel. Dankzij veel gulle gevers is het gelukt om het benodigde bedrag bij elkaar krijgen. Inmiddels is de toren gebouwd en toegankelijk voor publiek. Nadat de oude toren werd afgebroken, werd de hulp van het Buitenfonds ingeschakeld. Het Buitenfonds is een onafhankelijke stichting die geld werft voor waardevolle projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Projecten waar geen structurele financiële bijdrage meer voor beschikbaar is. Met donaties aan het Buitenfonds kon Staatsbosbeheer die specifieke projecten realiseren.

Om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen werd een crowdfunding- en sponsoractie via het Buitenfonds gestart. Samen met de boswachters van Staatsbosbeheer ging het Buitenfonds aan de slag om van het project een succes te maken. En dat is gelukt! Dankzij de bijdragen van Waterschappen, Gemeenten, Stichtingen, fondsen, bedrijven en veel particuliere sponsors werd het benodigde bedrag bij elkaar gehaald. Staatsbosbeheer heeft zelf ongeveer een vijfde van het benodigde bedrag beschikbaar gesteld.


Locatie Uitkijktoren De Groote Peel

Er is maar één manier om de De Pelen te verkennen en dat is met stevige, waterdichte wandelschoenen aan. Hier laat het landschap zich lezen als een geschiedenisboek. Het overgrote deel van het veenmoeras werd door turfstekers afgegraven en als ‘het goud van de Peel’ verkocht. De sporen hiervan zijn nog overal aanwezig.

Ooit een ondoordringbaar moeras, nu een landschap van water, heidevelden, zandruggen, berken en open vlaktes begroeid met pijpenstrootje. Een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. De rust van de Groote Peel lokt ruim honderd soorten broedvogels en ook trekvogels, zoals de trompetterende kraanvogel, strijken hier neer. Maar pas op, kijk niet alleen maar naar boven. Onder de bodem van veenmos gaat soms een flinke plas water schuil.


Buitencentrum De Pelen, Moostdijk 15, 6035 RB Ospel

donderdag 21 januari 2016

De Lutte: Kijkhut arboretum Poort-Bulten

Op woensdag 27 januari 2016 is in het Overijselse De Lutte door Michael Sijbom, burgemeester van Losser en Hans van Agteren, wethouder Vrijetijdseconomie Regio Twente de schuilhut in het arboretum Poort Bulten officiële geopend. Leerlingen van het Carmel College in Oldenzaal hebben er meer dan een jaar aan gewerkt en vorige week werd hij geplaatst: de nieuwe vogelkijkhut van het arboretum Poort-Bulten in De Lutte.


De vogelkijkhut te midden van het moeraslandschap.


De bouw is gerealiseerd door leerlingen van het Carmelcollege uit Oldenzaal.

In het voorjaar van 2014 is het Carmelcollege uit Oldenzaal begonnen met het bouwen van een vogelkijkhut in het moeraslandschap. Deze kijkhut wordt geheel op traditionele wijze gebouwd en uitgevoerd in eiken, de leerlingen leren op deze wijze erg veel over het bewerken van hout, zoals het vervaardigen van pen / gat verbindingen maar ook het tekening lezen, uitzetten van een bouwplaats etc. Allemaal vaardigheden die hen later op weg helpen naar een baan in de bouw. De schuilhut / vogelkijkhut is een initiatief van René Nollen, parkmanager van het arboretum, en o.a. bedoeld als uitkijkpost voor vogelspotters. Daarnaast kan men vanuit de schuilhut, die een oppervlakte heeft van ca 30 m2 alle zichtlijnen van het poelenlandschap goed overzien. Er zal een permanente tentoonstelling komen te hangen in de schuilhut over het leven in het poelenlandschap. De poel is in 1993 aangelegd en trekt veel vogels. Dat maakt de plek zeer geschikt om vogels te spotten. En waar water is, komen ook andere diersoorten.

Het park is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.



Locatie: Kijkhut arboretum Poort-Bulten in De Lutte