maandag 25 januari 2016

Ospel: Groote Peel

Op de grens van Noord-Brabant en Limburg vormen Mariapeel, Deurnsche Peel en Nationaal Park Groote Peel een indrukwekkend moeras. Water, heide, zandruggen, berken en open vlaktes begroeid met pijpenstrootje. De Pelen is een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Kijkhut 'De Groote Peel'


Locatie kijkhut 'De Groote Peel'

Van alle dieren in De Groote Peel zijn de vogels het meest opvallend. De kabaalschoppende kokmeeuw is tijdens het voorjaar niet over het hoofd te zien. Daarnaast zijn er vele andere watervogels zoals waterhoen, meerkoet, dodaars, fuut en geoorde fuut. In de wintermaanden nemen ganzen de plaats van de kokmeeuw in en soms vindt de kraanvogel hhier een plek om te rusten. De openheid van het gebied trekt vogels zoals de blauwborst en de roodborsttapuit. In het gebied zijn allerlei voorzieningen getroffen, waaronder knuppelbruggetjes over water en moeras, een uitzichttoren, een rolstoeltoegankelijke vogelkijkhut en een ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk platform.

Observatie deck


Locatie Observatie deck

Er is maar één manier om de De Pelen te verkennen en dat is met stevige, waterdichte wandelschoenen aan. Hier laat het landschap zich lezen als een geschiedenisboek. Het overgrote deel van het veenmoeras werd door turfstekers afgegraven en als ‘het goud van de Peel’ verkocht. De sporen hiervan zijn nog overal aanwezig.

Houten kijktoren


Locatie Houten kijktoren

Ooit een ondoordringbaar moeras, nu een landschap van water, heidevelden, zandruggen, berken en open vlaktes begroeid met pijpenstrootje. Een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. De rust van de Groote Peel lokt ruim honderd soorten broedvogels en ook trekvogels, zoals de trompetterende kraanvogel, strijken hier neer. Maar pas op, kijk niet alleen maar naar boven. Onder de bodem van veenmos gaat soms een flinke plas water schuil.


Video van Staatsbosbeheer.


Buitencentrum De Pelen, Moostdijk 15, 6035 RB Ospel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten