maandag 8 februari 2016

Tiengemeten: Uitkijktoren

Het allerlaatste echte eiland van Zuid-West Nederland vlakbij Nieuwendijk in het Haringvliet. Natuur sinds 2007. Vaar naar een eiland vol ongerepte wildernis en ouderwetse stukjes platteland. Waar de bever en de zee-arend wonen. Rond de gezellige haventjes is van alles te beleven, voor jong en oud.


In 2006 is Tiengemeten omgevormd van landbouwgrond naar natuur. Aan de zuidkant is een gat in de dijk gegraven; een groot deel van het eiland staat nu dagelijks onder invloed van de rivier. Verderop staat het water stil en ontstaat een uitgestrekt moeras. In de oudste polder van het eiland herstelt Natuurmonumenten het oude cultuurlandschap.

Geschiedenis herkenbaar De geschiedenis is herkenbaar gebleven in het landschap; historische gebouwen zijn behouden en hersteld. De variatie in landschappen zorgt voor een grote rijkdom aan planten en dieren: wildernis, weelde en weemoed. Tiengemeten ligt middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Samen met de overheid en andere partners werkt Natuurmonumenten hier aan een meer natuurlijke delta.

Op Tiengemeten ervaar je ├Ęcht wat de Ecologische Hoofdstructuur oplevert, voor mens en natuur:
•goed voor je gezondheid (zorgboerderij Idahoeve)
•goed voor de economie (werkgelegenheid)
•goed voor behoud van ons erfgoed (gebouwen, landschapselementen)
•goed voor het welzijn van onze kinderen (Speelnatuur)
•goed voor een duurzame samenleving (klimaatverandering, milieu)


Tiengemeten is een eiland in het Haringvliet


De uitkijktoren met uitzicht op het Haringvliet en de natte weide

Geen opmerkingen:

Een reactie posten