dinsdag 27 september 2016

Tilburg, Leikeven Huis ter Heide

Natuurgebied Huis ter Heide, ten noorden van Tilburg, op de grens van Loon op Zand, kent twee uitkijktorens. Maak een prachtige wandelroute rond het grootste ven van Huis ter Heide over het vlonderpad, speur naar de vogels op het ven en geniet van het uitzicht vanaf de uitkijktorens.

In het landschap van Huis ter Heide kun je de natuur beleven op jouw manier. Heerlijk wegdromen bij de vennen, vogels spotten op het water of in de lucht, een rondje hardlopen of gewoon lekker wandelen. Het kan allemaal in dit natuurgebied bij Tilburg! Parkeer op de Natuurmonumenten parkeerplaats bij de kruising Spinderspad-Baan achter de Plakken.

De verhoogde kijkpost op de noordoost hoek van het Leikeven

Eerste uitkijktoren
Begin je wandeling met een wijdse blik. Vanaf de uitkijktoren kijk je uit over het Leikeven, waar de route omheen loopt. Dit ven dankt zijn naam aan de afwateringssloot die hier rond 1200 werd gegraven. In het plaatselijk dialect noemden ze dat ‘de laaij’, dat later verbasterde naar ‘Leike’. Speur naar de vele vogels die hier verblijven: van de kleine, prachtige blauwborst tot majestueuze zilverreigers, allerlei ganzen- en eendensoorten, lepelaars en soms een zwarte ooievaar! In de lucht kun je regelmatig roofvogels over zien zweven, speurend naar een lekker hapje op de grond.

De kijktoren op de zuidwest hoek van het Leikeven

Tweede uitkijktoren
Beklim de toren en bekijk het landschap met heidevelden en graslanden en speur naar de vele vogels die Huis ter Heide rijk is! Misschien zie je wel de statige torenvalk bidden of hoor je het lied van de roodborsttapuit over het veld. Je hoort hem in ieder geval nu in de app.


De verhoogde kijkpost op de noordoost hoek van het Leikeven

De kijktoren op de zuidwest hoek van het Leikeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten