donderdag 20 december 2018

Stevensweert: Kijktoren Molenplas

De Molenplas nabij Stevensweert kent twee vogelobservatiepunten. Een daarvan is een houten kijktoren, een verhoging van ongeveer 4 meter. De toren staat aan de Maasplas in het Maasplassengebied. De plas is ontstaan door grindwinning. Echter deze grindput is gegraven met als doel om er een natuurplas van te maken.


De uitkijktoren biedt een prachtig uitzicht over het natuurgebied en de omgeving. Speur naar hazen in het veld, de roodborsttapuit, de roodstaart en de scholekster.Aan je rechterhand ligt het bomenmonument, waar je straks nog langs loopt. Als je goed luistert hoor je in veel delen van het jaar de 'bonte Piet', oftewel de scholekster zijn 'pe-piet' roepen. Deze mooie vogel met zijn opvallende zwartwitte verenkleed en rode snavel en poten, kwam vroeger vooral aan de kust voor. Tegenwoordig zie je hem ook landinwaarts vaak bij waterrijk gebied.

De Maas bepaalt hier al eeuwen het landschap. Het water zet grind af, neemt land weer mee en zorgt voor stroomgeulen. Een dynamisch gebied met ruimte voor verschillende planten en dieren. De afgelopen decennia is de rivier in een keurslijf van dijken en stuwen geperst. De Maas kan haar vormende werk niet meer doen. De veiligheid van mensen komt in gevaar als bij overstromingen het land onderloopt. In de Maasvallei geven we de grillige rivier weer ruimte in de breedte. Ruimte voor de natuur komt niet vanzelf. Langs de oevers zorgt Natuurmonumenten voor afwisseling van open en begroeide stukken waar veel soorten planten en dieren een plek vinden. De aanwezigheid van de bever is een bekroning op ons werk!

Niet alleen de Maas krijgt hier de ruimte. Als wandelaars mag je op veel plekken van de paden af. Daar kan je dan zomaar iets bijzonders meemaken. Visdieven en ijsvogels jagen slim en snel op vis. In de hoge bomen langs het water broeden tientallen blauwe reigers. Zelfs de imposante visarend kun je hier spotten, jagend boven dieper water. In de snelstromende beken bouwen bevers hun dammen en burchten. Kom je hem niet in levende lijve tegen? Dan zie je zijn sporen. De afgeknaagde wilgen op de oever zijn het werk van een hongerige bever.


locatie: Uitkijktoren Molenplas