dinsdag 27 augustus 2019

Reusel: Kijktoren Outdoor Park

Op het Outdoor Park, aan de Burgemeester Willekenslaan 5 in Reusel, staat een 26 meter hoge toren die vrij toegankelijk is voor publiek. De toren doet ook dienst als klimtoren, maar de Outdoor platforms zijn alleen toegankelijke tijdens en voor Outdoor evenementen. De toren ligt op enkele meters van de parkeerplaatsen die ook gebruikt worden voor bezoekers van Taverne D'n Ouwe Brandtoren, (tevens Natuurpoort de Brandtoren) aan de overzijde van de weg.


Natuurpoort de Brandtoren, dagelijks geopend van 09.30 uur tot 22.00 uur, is hét startpunt voor een wandeling of fietstocht door de Peelse Heide. Bekijk direct dit gebied vol heide en vennen op de ‘De Nieuwe Brandtoren’; een uitkijktoren van 26 meter hoog, die onderdeel uitmaakt van Outdoor Park Reusel. Bij Taverne D'n Ouwe Brandtoren kun je terecht voor een hapje of een drankje. Voor actievelingen is er een outdoorpark en een trimbaan en voor avontuurlijke kinderen het ‘Keimennekespad’ en de ‘Escaperoom’. Ontdek ook de prachtige bijentuin met insectenmuur.


Over de toppen van de bomen
De toren biedt een mooi zicht over de toppen van de bomen. Eind 2017 hebben de keimennekes in het keimennekesbos er een taak bijgekregen. Zij zorgen sinds die tijd niet alleen voor de spelletjes in het bos, maar ook voor de vogels. In het bos hangen 14 vogelnestkasten voor 14 verschillende soorten vogels. Onder de nestkasten is een QR-code geplaatst. Als je de QR-code scant (Een QR-code App is te downloaden in de Google Playstore of Apple App Store) met je telefoon dan kom je op een speciale pagina terecht waar iets meer informatie te vinden is over de bewoner van de betreffende vogelnestkast. De informatie bestaat uit een foto, een geluidsfragment en wat algemene geschreven informatie.

Eten en drinken bij Taverne D'n Ouwe Brandtoren
In 1933 werd er een "voorwerkers woning" gebouwd in de bossen tussen Reusel en Postel. In die tijd werd deze woning bewoond door een voorman van de gemeente die betrokken was bij de bebossing van de heide in de omgeving. Naast die woning stond een brandtoren waar de taverne zijn naam aan ontleent. In 1999 is er van die woning een Taverne gemaakt. In en om die taverne zijn de verhalen nog te lezen en te proeven die zich er in de loop der jaren hebben afgespeeld. Kom zelf eens ervaren hoe het was en geniet van al het lekkers op de menukaart.

Als u de trap op of af gaat kijkt u op de taverne.

Adressen:

Taverne D'n Ouwe Brandtoren
Burg. Willekenslaan 2
5541 NA Reusel
Tel: 0497 620311
Internet: ouwe-brandtoren.nl

Outdoorpark Reusel
Burgemeester Willekenslaan 5
5541 NA Reusel
Internet: outdoorparkreusel.nl

Locatie: Kijk- en klimtoren op het Outdoorpark Reusel, Burgemeester Willekenslaan 5, 5541 NA Reusel

De ingang is aan de achterkant, te bereiken via de zandweg met het betonnen fietspad, links van de toren.

maandag 22 juli 2019

Ravels: Kijk- en schuilhut aan Kesseven

Aan de rand van het Gewestbos van Ravels, België, is een nieuwe kijkhut gebouwd. Het is een half open overdekking met zitplaatsen, opgetrokken uit Douglas hout. De nieuwe kijkhut is o.a. het bereiken via het voetpaadje aan de westzijde van het Kesseven, genaamd "Het Miezerige paadje". De kijkhut is gebouwd door Houthandel Van Dal uit Esbeek, in opdracht van (de Belgische) stichting Natuur & Bos.

De kijkhut, gezien vanuit het pad aan de oostzijde van het Kesseven.

Het Gewestbos Ravels maakt deel uit van een groen grensgebied met bos- en natuurgebieden aan Belgische en Nederlandse zijde. De vennen zijn hier een paradijs voor vele insecten en amfibieën. Om ze nog aantrekkelijker te maken, zijn er bepaalde herinrichting werkzaamheden uitgevoerd o.a. aan het Kesseven, zoals het herwaarderen van ven-oevers en natte heide en/of heischraal grasland. Tijdens de zomerperiode wordt dit nog aangevuld door begrazing met schapen om die vegetatie open te houden.

Naast insecten zoals winterjuffer en heideblauwtje kom je ook nog verschillende vogels tegen zoals boomvalk, geelgors, nachtzwaluw, havik, sperwer, wespendief en bosuil. Gevlekte orchis, moeraswolfsklauw, zonnedauw vormen samen met heidekartelblad de meest zeldzame planten. In de verschillende vennen komt bruine en groene kikker voor naast verschillende salamanders en gewone pad.

De halfopen schuilhut, zoals deze in België wordt genoemd, is opgetrokken uit duurzaam Douglas hout.

Vanaf de middeleeuwen was de omgeving gemene heidegrond dat onder de Franse periode (ongeveer 1800) gemeentebezit werd. Rond 1903 verkocht de gemeente Ravels 770 hectare aan de Belgische staat. Later vulden zij dit aan met verschillende private gronden tot een oppervlakte van 850 hectare. Het doel van de aankoop was de aanleg van een grootschalig proefterrein voor bebossingstechnieken van heidegronden.

De grote en haaks op elkaar staande dreven duiden op een moderne en grootschalige ontsluiting van het terrein. De heide wisselde af met vennen en moerassige zones. Door grachten te graven wijzigde de waterhuishouding waardoor grotere delen bebost konden worden. De natte delen werden weiland en de diepere vennen bleven behouden. Vanaf 1904 startte de bebossing langs het kanaal. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog bereikte men de Arendonksesteenweg en het laatste perceel werd in 1930 bebost.


Locatie: Kijk- en schuilhut aan Kesseven Ravels - België.


woensdag 15 mei 2019

Heeswijk-Dinther: Uitkijktoren De Heeskijk

Langs de N279, aan de Kanaaldijk Noord nabij Heeswijk Dinther staat sinds 2017 uitkijktoren "De Heeskijk". De houten kijktoren staat ingeklemd tussen de Zuid Willemsvaart en het riviertje de Aa. De toren is genoemd naar Kasteel Heeswijk, waartoe de grond waar de toren op staat. De uitkijktoren staat aan de rand van landgoed Heeswijk, boven op een heuvel die met zijn openslaande poorten en houten loopbrug wel wat weg heeft van een kasteel, een Mottekasteel om precies te zijn. De eigenaren van kasteel Heeswijk wilden graag de oude motteburcht, de voorloper van het huidige kasteel, laten herbouwen. Reeds in het jaar 1080 ontstond er een voorloper van het huidige kasteel, een zogenaamde motteburcht.


Uitkijktoren De Heeskijk, naar het voorbeeld van een Mottekasteel of motteburcht.

In vrijdag 24 maart 2017 werd bekend dat Tjeu Wijgergangs het winnende ontwerp had gemaakt voor een uitkijktoren langs de N279. Meteen daarna gingen de medewerkers van Nooijen uit Oss aan de slag om de toren te bouwen. Met hout dat is gekapt voor de verbreding van de N279 is de toren tot stand gekomen. Het idee om een toren te bouwen viel samen met het plan van Kasteel Heeswijk om de oude motteburcht, de voorloper van het kasteel te herbouwen. Er staat een fraai bord bij de uitkijktoren waarop uitleg gegeven wordt over het feit dat Kasteel Heeswijk in den beginne een Mottekasteel geweest zou kunnen zijn. De nieuwe toren heeft wel iets weg van zo’n Motte.

Een mottekasteel is een hoogmiddeleeuws, veelal torenvormige versterking op een motte, een afgeplatte aangelegde aarden heuvel. De toren op de kunstmatige heuvel werd aanvankelijk in hout opgetrokken en later in steen gebouwd. Vaak is van dit burchttype alleen nog de heuvel overgebleven. Een motte is een geheel of gedeeltelijk kunstmatige heuvel met een regelmatige vorm en steile zijden. De heuvel werd gewoonlijk met muren of palissades en brede droge of natte grachten omgeven. De constructie heeft tot doel de op zijn afgeplatte top staande versterkingen beter te verdedigen en de omgeving te beheersen.

In 1974 stierf baron Willem Van den Bogaerde van Terbrugge. Zijn weduwe, Albertine Van den Bogaerde van Terbrugge, riep in 1976 de Stichting Kasteel Heeswijk in het leven. Sinds 1987 is deze stichting volledig eigenaar van het kasteel. Er zijn nu geen adellijke bewoners meer aanwezig. Kasteel Heeswijk is nu zelfstandig en grotendeels financieel onafhankelijk. Inkomsten worden hoofdzakelijk gegenereerd uit de betalende bezoekers van het kasteel en uit locatie verhuur. Voor de instandhouding van het monument ontvangt de stichting beperkte subsidies van de provincie Noord-Brabant en van het Rijk. Om aan de doelstellingen te kunnen voldoen, vraagt de stichting entreegelden van zijn bezoekers op basis van het profijtbeginsel. Hierdoor draagt de bezoeker bij aan de duurzame instandhouding van het kasteel. De Ridders, vrienden en beschermers geven extra financiële ondersteuning.


Locatie Uitkijktoren: De Heeskijk

Info: kasteelheeswijk.nl

dinsdag 26 maart 2019

Kalmthout: Kijktoren Stappersven

Op de Kalmthoutse Heide ten noorwesten van het Belgische Kalmthout staat een uitkijktoren en een kijkplatform aan de oevers van Stappersven. Het platform, De Kleine stapper staat aan de oostzijnde van het ven. Uitkijktoren 'De Stapper' ligt wat verder verwijderd van het water. Hier kijk je ruim 150 meter verder over de heide naar het water.


Uitkijktoren: De Stapper

Het Stappersven maakt deel uit van het grensoverschrijdende natuurgebied Grenspark Kalmthoutse heide. Dat grensoverschrijdende gebied is een belangrijke schakel in het netwerk van internationaal waardevolle natuurgebieden. Het is erg uniek dat heide, vennen, stuifduinen en bossen aaneengesloten en over zo een grote oppervlakte voorkomen. Veel zeldzame en kwetsbare soorten vinden er hun thuis. Het Stappersven biedt prachtige vergezichten. Het bestaat uit open en halfopen landschappen, met heidevennen die omarmd zijn door een uitgestrekt bosgebied. Stuifduinen, droge en vochtige heide, ontveende moerassen en structuurrijke eiken-berkenbossen zijn heel waardevolle landschappen van het gebied. Daarnaast vind je er bossen van grove den en vergraste ruigtes met pijpenstrootje. Het Stappersven is een van de grootste heidevennen van Vlaanderen.

Het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden. Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer. Honden welkom, aan de leiband. Het wandelpad Eik start je best vanaf de Tennishal T&T aan de Huybergsebaan. Eerst volg je de zwarte voetstapjes tot knooppunt 163 om dan zuidwaarts het zandpad te volgen tot aan het boshuisje waar het eikenpad begint. Vandaar volg je de groene schildjes met eikenblad. Langs dit wandelpad vind je nog historische relicten zoals de Roosendaalse vaart (tot 1733 nog in gebruik als turfvaart).


Kijkplatform: Kleine stapper

Langs die vaart loopt een prachtige eikendreef, met 360 zomereiken, vandaar de naam van het pad. Je loopt ook door een ondoordringbare zone van dichtgegroeide rododendrons die de voormalige turfkuilen en oude visvijvers verbergen van het landgoed de Greef. Dwars door die jungle is een smal padje vrijgemaakt, enkel voor wandelaars, zodat je kan genieten van de intense stilte en ruimte. Langs de grote duingordel vanaf de Boterbergen leidt het pad naar het Stappersven. Je kan rond het Stappersven wandelen. Hier en daar staat een bankje langs het water, om te genieten van een prachtig zicht op de watervogels. De wandeling gaat ook door bos, duin en heide. In de zomer kom je vast de schapen tegen, die grazen langs het pad.

In 2020 is een nieuwe uitkijktoren geopend aan het Stappersven. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht op het natuurgebied. Het Stappersven is een van de grootste heidevennen van Vlaanderen. Het gebied er rond bestaat uit stuifduinen, droge en vochtige heide, moerassen en eiken-berkenbossen. De 11 meter hoge toren telt vier verdiepingen en op elke verdieping kan je een blik werpen in alle windrichting. Als je het bosbespad volgt, loop je door historisch aangeplante eikendreven. Je wandelt in de schaduw over verboste duinen en langs enkele herstelde open plekken. Je hoort er gegarandeerd spechten trommelen.

De mens heeft in het Stappersven een open landschap gecreëerd en de heidevegetatie bevorderd. Door veen uit te graven, ontstonden grote vennen. Schapen houden de gebieden vrij van bomen en stimuleren de heide. De voedselarme vennen en laagtes zijn een paradijs voor libellen en juffers, waaronder de gevlekte witsnuitlibel en de maanwaterjuffer. Ook de heikikker en de vinpootsalamander zijn er thuis. Het Stappersven zelf is een belangrijke overwinterplaats voor grauwe ganzen, kolganzen, eenden en kleine zwanen. ’s Zomers is het gezellig druk met grote groepen eenden en kokmeeuwen. Ook de geoorde fuut en de brilduiker brengen er de zomer door.


Locatie Uitkijktoren: De Stapper

Locatie kijkplatform: Kleine stapper

Stappersven wandeling: 4.90 km.
Parkeren kan in de berm van de Verbindingsstraat 32, 2920 Kalmthout, België.
De andere parkeerplaats ligt aan; Verbindingsstraat, Kalmthout België.

maandag 11 maart 2019

Stokkum (Gld): Uitkijktoren Hulzenberg

Uitkijktoren Hulzenberg, in het Bergherbos bij Stokkum, heeft een hoogte van 82,4 m boven NAP en de toren zelf is 21 meter hoog. Je kijkt helemaal uit van de Veluwezoom tot Elten en verder.

Foto: natuurmonumenten.nl

De uitkijktoren is in opdracht van de gemeente Montferland gebouwd, in samenwerking met Natuurmonumenten. Al het hout komt uit het Bergherbos. De toren is gebouwd door een lokale aannemer, bouwbedrijf van der Heijden.

Natuurmonumenten beschikt over verschillende routes waarin de uitkijktoren is opgenomen:
  • De Erfgoedroute: Deze route is 9 km lang en start bij Uitspanning 't Peeske. De uitkijktoren bevindt zich ongeveer halverwege de route. Parkeren kan op parkeerplaats van Natuurmonumenten bij 't Peeske te Beek. De erfgoed route is te downloaden via de website van Natuurmonumenten.
  • De 't Peeske-route (rode route): Deze route is 7 km lang en start bij Uitspanning 't Peeske. De uitkijktoren bevindt zich halverwege de route. Parkeren kan op parkeerplaats 't Peeske te Beek. Vanaf hier volg je de rode pijlen.
  • De Loopgraven: Deze route is 5,5 km lang. De uitkijktoren bevindt zich op 3 km in de route. Je kunt parkeren aan de parkeerplaats aan de Eltenseweg in Stokkum net voor het viaduct. Vanaf hier volg je de bruine pijlen van de wandelroute.
  • De directe route: Voor de directe route naar de toren start je met wandelen vanaf de parkeerplaats aan de Eltenseweg in Stokkum, net voor het viaduct,en volg je de zilveren pijlen.
Van Natuurmonumenten bestaat er een folder over het Bergherbos, hierin kun je de onderste twee genoemde routes met plattegrond terugvinden. Deze folder is o.a. gratis verkrijgbaar bij VVV Montferland.

Infopunt:
Uitspanning 't Peeske
Peeskesweg 12
7037 CH Beek Gem Montferland


Locatie: Uitkijktoren Hulzenberg, Stokkum (Gemeente Montferland)

Tekst: vvvmontferland.nl - Foto: natuurmonumenten.nl

woensdag 6 februari 2019

Haringvliet: Vogelobservatorium Bliek

Midden in het Haringvliet heeft het Wereld Natuur Fonds een eiland gebouwd, speciaal voor broedende vogels en voor vissen, die in de ondieptes kunnen rusten en paaien. Dinsdag 5 februari is het eiland, genaamd Bliek, officieel geopend. Kirsten Schuijt, CEO Wereld Natuur Fonds: “Samen met de regio werken we als natuurorganisaties aan de droom van een dynamisch en veerkrachtig Haringvliet. Ik voel me heel trots dat ik vandaag met iedereen die Bliek mogelijk heeft gemaakt, dit stukje nieuwe deltanatuur mag openen.” Staatsbosbeheer en Hoekschewaards Landschap gaan het eiland beheren.


Sinds eind 2018 staan de Haringvlietsluizen voor het eerst sinds de permanente afsluiting in 1970 op een kier. Hierdoor is er weer een open verbinding tussen de rivieren Rijn en Maas en de Noordzee en dat is cruciaal voor trekvissen en vogels. Toch ontstaat dan niet meteen eb en vloed met zandbanken, die vogels en vissen zo hard nodig hebben. Daarom heeft WWF een eiland met onmisbare voedsel-, broed- en paaiplaatsen voor vogels en vissen gebouwd.

Debbie Kamphuis, divisiedirecteur van Staatsbosbeheer: “In het Haringvliet beheren wij vogelgebieden als de Slijkplaat en de Ventjagersplaten, plekken waar jaarlijks grote aantallen vogels verblijven. Het nieuwe eiland Bliek en de ondiepe delen daaromheen zijn een belangrijke uitbreiding in de Delta voor kustbroedvogels en voor opgroeiende vissen. Onze experts verwachten hier in de toekomst diverse kustbroeders zoals sternen, zwartkopmeeuwen en visdiefjes. We willen Bliek ontwikkelen tot een geliefde plek voor vogels en vissen. Het is niet alleen een mooie ontwikkeling voor de natuur, maar ook voor toekomstige bezoekers."


Kijkhut
Naast de natuurfunctie krijgt het eiland namelijk een recreatieve functie. Vanaf 1 mei kun je het eiland per boot bereiken en een kijkje nemen vanaf een uitkijkpunt, gemaakt door Vogelbescherming Nederland. Het eiland biedt een uitstekende mogelijkheid om de bewoners van het Haringvliet te laten zien hoe mooi en rijk de monding van Rijn en Maas kan zijn.



Voor de naam van het eiland was een prijsvraag uitgeschreven. Uit bijna 1.000 inzendingen is gekozen voor de naam 'Bliek'. Arjen de Jong uit Amsterdam heeft de naam bedacht. "Ik zou het eiland 'Bliek' willen noemen. Een jonge haring noem je ook wel een bliek. Dus hoe noem je een jong eiland in het Haringvliet?... Precies!"

Het nieuwe eiland maakt onderdeel uit van het Droomfondsproject Haringvliet.


Bron: Staatsbosbeheer

Download de vogelmigratiekalender om te zien welke vogels voorkomen in het Haringvliet

donderdag 31 januari 2019

Beveren-Leie: Kijkhut Zavelput

In het Vlaamse Beveren-Leie (Gemeente Waregem) kunt u watervogels bekijken vanuit de kijkhut aan de Zavelput. De Zavelput is een uitgegraven waterput, geen natuurven.


Tussen de Grote Heerweg en de St.-Jansstraat werd in 1974 gestart met het ontzavelen van een 5,2 ha groot landbouwperceel. Hierdoor ontstond een put die gevoed werd door grond- en regenwater en zo evolueerde tot een interessant vijverbiotoop. Na het beëindigen van de werkzaamheden en het aanleggen van bermen rond de vijver, kon de natuur het gebied verder koloniseren. Aan de noordoostzijde ontwikkelde zich een wilgenzoom met vlak daarvoor aan de waterkant een lisdoddevegetatie. Hierin vinden talrijke watervogels nestgelegenheid zoals de fuut en het zeldzame dodaarsje. Omdat de vogels meestal de rivieren volgen voor de winter- en zomertrek heeft de Zavelput een gunstige ligging langs de Leie.

Vanuit de kijkhut kan een bonte verzameling watervogels zoals de tafel-, kuif-, krak- en slobeend of een turende blauwe reiger gezien worden. In het Leielandschap tussen Ooigem en Beveren-Leie is de Zavelput nog steeds een waardevolle open ruimte gebleven. De boomvalk komt 's zomers in de omgeving van de vijver op libellen of zwaluwen jagen. De libellen zijn er ook goed vertegenwoordigd, wat de natuurwaarde van het gebied verhoogt en wijst op een goede waterkwaliteit.


Locatie: Kijkhut aan de Zavelput, Beveren-Leie

Navigeren: Grote Heerweg, St.-Jansstraat, 8790 Waregem
Bereikbaar via de St-Jansstraat en de Grote Heirweg