vrijdag 12 juli 2024

Goeree Overflakkee: Kijkscherm Volgerland

Net onder de vuurtoren van Ouddorp (Goeree Overflakkee - Zuid Holland) ligt het natuurgebied Volgerland. Ongeveer 100 ha in de binnen-duinrand vormt een belangrijke natuurverbinding, onderdeel van de zogenaamde ecologische hoofdstructuur. De voormalige landbouwgronden ontpoppen zich nu tot prachtige natuur. Een van de mooiste uitkijkpunten is het vogelkijkscherm op Volgerland, ten westen van het dorpje Ouddorp.


Het Volgerland is van oorsprong een strandpolder. Je wandelt door een gebied waar het getij toegang had via een kronkelende kreek. Het gebied is in 1492 ingepolderd. Daarbij kwam de kreek binnendijks te liggen, op oude kaarten daarna aangeduid als ‘Cromme Watergange’. Zodra het graven voorbij was, vonden de weidevogels hun plekje in de graslanden. Het gaat niet zo goed met de weidevogels in Nederland, dus deze ruimte hebben ze hard nodig. Tegenwoordig biedt het grasland volop kansen voor broedvogels. Tijdens het wandelen zie je mogelijk vogels als tureluur, kievit, scholekster, veldleeuwerik en graspieper. Allemaal soorten die in het agrarisch landschap steeds schaarser worden. Bij de kreek waarlangs de wandroute voert, kunnen broedvogels terecht als rietgors, kleine karekiet, dodaars en eenden.

In 2006 is het gebied ingericht en het komt nu tot ontwikkeling. Op verschillende punten zijn uitkijktorens geplaatst waar je de vogels kunt bespieden. In de nieuwe natuur is altijd genoeg te zien. In de winter is het Volgerland een mooi schaatsgebied. Tijdens de vogeltrek kunnen er verrassende voorbijgangers als lepelaars, vissende sterns en allerlei steltlopers te zien zijn. Neem dus gerust de tijd bij het vogelkijkpunt. Bij het uitkijkpunt aan de kreek heb je kans om veel bijzondere vogels te zien. De rietgors, kleine karekiet, dodaars en eenden vinden hier allemaal een plekje. Langs de oevers van de kreek zoeken lepelaars naar eten.


Het pad naar het scherm kan vrij drassig zijn. U kunt parkeren aan de West Nieuwelandsweg (ongeveer 150 meter van de Groeneweg). Vanaf dit punt is het ongeveer 500 meter lopen naar het kijkscherm. Ook is het mogelijk bij de vuurtoren van Ouddorp (adres: Groenedijk, Ouddorp) te parkeren. De beheerder is Natuurmonumenten.

Meer info over het gebied: www.ouddorp.nl/natuurgebieden.