woensdag 24 juli 2024

Tilburg: Kempentoren, Spoorpark

Nadat in 2011 met succes de Flaestoren op Landgoed De Utrecht werd gebouwd, ontstond het idee om opnieuw een toren te bouwen, nu in hartje Tilburg. "Nu aan de rand van de Kempen", staat op de website van Spoorpark Tilburg te lezen. Buiten de rand van De Kempen hadden ze moeten schrijven, Tilburg ligt namelijk buiten de Brabantse Kempen. En "zicht over de Kempen is ook sterk overdreven. Als het helder weer is zie je niet veel verder dan het einde van de Tilbugse bebouwing als richting Hilvarenbeek of Moergestel kijkt. Maar goed, Wie van een hoog punt de omgeving wil aanschouwen, moet deze toren eens beklimmen. Op 7 december 2019 werd de toren geopend (zie onderstaande video).


Kempentoren, Spoorpark Tilburg

Kijken zoals een vogel de omgeving dat doet is voor de mens ook een beleving. Voor € 1,50 kom je door het poortje via een uitwaaierende concentrische trap na 192 trappen boven op 36meter hoogte. Als geschikte locatie werd het Spoorpark in Tilburg gevonden. Als kwartiermaker in het park werd een toren gebouwd met uitzicht over de stad, richting de Kempen: vandaar de naam ‘De Kempentoren’. Het oorspronkelijke ontwerp van de Flaestoren bleek niet hoog genoeg voor plaatsing in het Spoorpark. De Torenbouwers maakten voor de Kempentoren een geheel nieuw ontwerp, uitgaande van de vormgeving van de oorspronkelijke toren. Stichting de Torenbouwers is een samenwerking van Aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen, Gebroeders van Gisbergen, Reijrink Staalconstructie en Van Dal Houthandel. Daarnaast zijn Luijten-Smeulders Architecten, Adviesbureau Tielemans Bouwconstructies, Pontifax, ASR en Ondernemend Hilvarenbeek betrokken bij dit project.


Kempentoren geopend in het Spoorpark

De toren in het Spoorpark is 37 meter hoog. De Kempentoren is dagelijks geopend van 8.00 – 21.30 uur. Je kunt toegang tot de toren krijgen middels contactloos betalen via een bankpas of door het aanbieden van een ticket met QR code. Deze tickets zijn verkrijgbaar bij het T-huis in het Spoorpark. De entreekosten bedragen € 1,50 (alleen via pinpas) per persoon.


"Oei, wat eng, de toren wiebelt" was de reacties van de eerste bezoekers van de 35 meter hoge Kempentoren in het Tilburgse Spoorpark. De vogels die te spotten zijn zijn voornamelijk stadsvogels. Geen Lepelaars, ganzen of andere vogels die je verwacht te zien als je een uitkijktoren beklimt. Het meest is mensenwerk, gebouwen en inderdaat het park waar de toren staat. Het park is wel een mooie rustige plek voor de stedelingen die even een rustig plekje willen opzoeken om even aan de dagelijkse sluit te ontsnappen. Op een bankje zit iemand een boek te lezen. Een ander hangt zittend op een bankje achterover, te genieten van de warmtestralen van de zon. Ja, dat is waar een park voor bedoeldis, genieten, ontspannen. Niet iedereen denkt aan vogels of een andere vorm van natuur. En dat hoeft ook niet.


Locatie: Kempentoren, Spoorpark Tilburg