dinsdag 13 mei 2025

Balen-Hulsen: Vogelkijkhut Griesbroek

In natuurgebied Griesbroek wandel je in het gevarieerde landschap van de Grote Netevallei, tussen Hulsen en Olmen. Naast de Grote Nete stroomt ook de Heiloop door het gebied. Vanaf de Straalmolen, waar een uitkijktoren achter de molenaar staat, heb je zicht op een cultuurlandschap met kleinschalige landbouw. In dit artikel breng ik u naar de vogelkijkhut, die slechts 400 meter hemelsbreed oostelijk van de Straalmolen toren staat. De kijkhut is te bereiken vanaf de Zandvlietstraat. Aan het einde van de verharde weg is het nog ruim 1,5 km naar de kijkhut.


Vogelkijkhut in natuurgebied Griesbroek

In het Griesbroek broeden onder de volgende vogelsoorten: ijsvogel, roodborsttapuit, kleine karekiet, sprinkhaanzanger, bosrietzanger, blauwborst en waterral. Tot de amfibieën behoren: kleine watersalamander, alpenwatersalamander en brulkikker. De laatste is een exoot die een bedreiging vormt voor de inheemse fauna. Vissen in de wateren van het gebied zijn de beekprik, kleine modderkruiper, blankvoorn, paling, bermpje, kopvoorn, en zonnebaars.


Vogelkijkhut Griesbroek - Balen-Hulsen

In bovenstaande video breng ik u naar de vogelkijkhut, die slechts 400 meter hemelsbreed oostelijk van de Straalmolen toren staat. De kijkhut is te bereiken vanaf de Zandvlietstraat. Aan het einde van de verharde weg is het nog ruim 1,5 km naar de kijkhut. Aan het einde van de verharde weg gaat het onverhard verder. Aan het einde van de brede zandzeg gaat het rechts af, het wandelpad op. Het wandelpad ligt verscholen tussen het hoge gras. Als je vover het houten bruggetje gaat, dat met gaas is beveiligd om uitglijden te voorkomen, ga je direct links af. Even loopt het pad langs de oever van Heiloop. Daarna vervolg je door half open landschap, tot je aan het einde van het pad bij de kijkhut aan komt. Bewegwijzering is niet te vinden. Of het is er gewoon niet, of de wegwijzer bordjes zijn uit het zicht verdwenen door de begroeiing.


Van de insecten kunnen weidebeekjuffer, koraaljuffer, kempense heidelibel, diverse glazenmakers, de bloedrode heidelibel en de uiterst zeldzame veldparelmoervlinder in het Griesbeek worden aangetroffen. In totaal gaat het om meer dan vijftig zeldzame of uiterst zeldzame soorten van flora en fauna.

Het gebied, oorspronkelijk een broekbos, werd vanaf de 10e eeuw ontbost. Aanvankelijk werd het gebruikt om schapen te weiden, later kwamen er omheinde beemden die als hooiland in gebruik waren. Omstreeks 1500 was dit een feit. Later werd met een vloedbeemdensysteem voedselrijk water van de Grote Nete opgebracht om de grasproductie te doen stijgen. Turfwinning werd eeuwenlang beoefend en eind 19e eeuw werd ook ijzeroer gewonnen.


Informatiebord natuurgebied Griesbroek

In de jaren 50 van de 20e eeuw werd het bevloeiingssysteem verlaten en zorgde kunstmest voor de vruchtbaarheid. De natte beemden bleken echter niet geschikt voor landbouwmachines. en ze werden steeds vaker verlaten. Er werden hier en daar Canadapopulieren geplant en visvijvers gegraven. Andere delen werden moerassig en daar ontstonden weer elzen- en wilgenstruwelen.

Door Natuurpunt worden percelen aangekocht in het gebied. Omstreeks 2012 bedraagt de totale oppervlakte 40 ha. De aankoopperimeter van Natuurpunt bedraagt zo'n 150 ha.


Links: Wandelkaart natuurgebied Griesbroek (pijl links; Straalmolen, in het centrum - huisjes pictogram - Vogelkijkhut Griesbroek).
Rechts: wandelroute vanaf de Zandvlietstraat naar Vogelkijkhut Griesbroek (stippellijn).

Voor de wandeling in het Griesbroek zijn waterdichte laarzen aan te raden. Je steekt de Heiloop over en komt meteen in moerassig gebied terecht. Daarbij loop je langs een vijver die al gedeeltelijk een natuurlijk uitzicht heeft gekregen. Vervolgens geniet je van de boorden van de prachtige meanderende Grote Nete. Je steekt de beek over en wandelt dan verder door het noordelijk cultuurlandschap, met afwisselend naaldbos, weiden, broekbos en enkele visvijvers. Het gebied is een waterbergingsgebied van de Grote Nete, dat ook als functie heeft om dorpen te vrijwaren van overstroming. In voldoende droge periodes toegankelijk op de paden. Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer. Tijdens natte periodes is er kans op drassige trajecten en wateroverlast.

Wandelroute: Startpunten:
Rode wandeling 3.36km, Gemiddeld 50 minuten wandeltijd
Blauwe wandeling 4.42km, Gemiddeld 70 minuten wandeltijd
Watermolenweg 2, Balen België
De Kuivereer 6, Olmen België


Locatie Vogelkijkhut Griesbroek, met de wandelroute vanaf de Zandvlietstraat. (niet 53 m, zoals Google Maps aangeeft, maar ± 1,5 Km.