donderdag 27 augustus 2015

Bergeijk-Lommel: De Plateaux

De kijkhut en de hangbrug kom je tegen als je vanaf het startpunt van de gele wandelroute gele wandelroute volgt. Deze route is 7 km lang. Een parkeerplaats vindt u schijn tegen over het pompstation aan de Barrier, de weg van Valkenswaard naar Lommel Barrier, 500 meter voor de grens met België.


Nu eens geen vogelkijkhut of toren, maar een uitkijkplatform. In september 2012 werd door vijf gemeenten- drie aan Nederlandse zijde en twee aan Belgische zijde- een intentieovereenkomst Trans Nationaal Landschap Groote Heide getekend. Groote Heide is een bijzonder grensoverschrijdend project en dito samenwerking. Hiervoor hebben de betrokken partijen onlangs ook een Europese erkenning ontvangen. Daarbij werd ondermeer een nieuw uitkijkplatform en de nieuwe hangbrug over de Dommel gerealiseerd.

Kijkplatvorm op het Nederlandse deel van De Plateaux-Hageven

Grenzen vervagen in De Plateaux-Hageven, een Nederlands-Belgisch natuurgebied. Wandel door bos en over hei, langs vennen en vloeiweiden: een watersysteem van begin 19e eeuw! In de lente vind je er orchideeën, in de herfst kleurt herfsttijloos de weiden paars.

De houten hangbrug over de Dommel op Belgisch grondgebied

Grenzenloze natuur: De Plateaux en Hageven
De Plateaux vormt één geheel met het Belgische natuurgebied Hageven ten zuiden van Valkenswaard en ligt tussen droge zandgronden en het beekdal van de Dommel. Geniet volop van het gevarieerde landschap tijdens één van de vele wandelroutes. Loop over de (cultuur)historische vloeiweiden, wandel door het bos en struin over de wandelpaden tussen heide en vennen door. Zonder er erg in te hebben ben je over de kronkelpaadjes de grens overgestoken en sta je in België.

Video van Omroep Brabant na de opening van het kijkplatvorm/kijkhut

Wat opvalt is de strakke overgang van de verschillende landschappen en natuur. Zo wandel je nog door het bos, dan sta je op de heide en ineens loop je door het natte deel van het Dommeldal. Die snelle verandering van natuur is bijzonder en zorgt voor veel plant- en diersoorten in een relatief klein gebied.

Natuurherstel op grote schaal
De afgelopen jaren is er heel veel aan natuurherstel gedaan. Natuurmonumenten heeft in samenwerking met de Belgische collega Natuurpunt (beheerder van Hageven) veel werk verricht. Bijzondere vennen in het gebied zijn hersteld, de zogenoemde zwakgebufferde vennen. Wandelpaden zijn verlegd en zijn veel leuker gemaakt om over te wandelen. Je wandelt nu veel meer door het gebied. Er is ook een uitkijkpunt bijgekomen, met fraai uitzicht over Plateaux.

Wandelkaart: De Plateaux-Hageven, met 8 routes, 2 vogelkijkhutten en 1 uitkijkpost. (.jpg)
Wandelkaart: De Plateaux-Hageven, met 8 routes, 2 vogelkijkhutten en 1 uitkijkpost. (.pfd)


Kijkplatvorm op het Nederlandse deel van De Plateaux-Hageven


Locatie van de houten hangbrug over de Dommel op Belgisch grondgebied