maandag 24 augustus 2015

Dessel België: Sas4 uitkijktoren

Uitkijktoren Sas 4, die langs de kruisen van de twee kanalen Bocholt-Herentals, Schoten-Kwaadmechelen, is opgetrokken is 37 meter hoog en heeft 217 trede. De toren is eigendom van de Belgische gemeente Dessel. De locatie werd gekozen op het kanalenkruispunt van beide kanalen. Met de auto is de toren het best te bereiken via de Nieuwedijk, vanuit Dessel-Witgoor.


De Sas4-Toren is 37 meter hoog en geeft een schitterend uitzicht. Bij helder weer kan je ettelijke kilometers ver zien. De toren telt 217 trappen en is makkelijk te betreden. Om ook mindervaliden de kans te geven hiervan te genieten, zijn er webcams op de top geplaatst waarvan de beelden onderaan te bekijken zijn. Ook op de gemeentelijke website www.dessel.be kan je de beelden bekijken. Het geeft je een impressie van wat er bovenop de Sas4-Toren te zien is, maar niets kan tippen aan de realiteit. Dus de 217 treden beklimmen loont zeker en vast de moeite. En de conditie wordt er ook niet slechter van…


In het gebouw onder de toren vind je een gloednieuw bezoekerscentrum waar de gemeente Dessel, NV De Scheepvaart en Sibelco NV gezamenlijk hun verhaal brengen. Dessel stelt zijn troeven voor, met de klemtoon op het groen en de vele mogelijkheden voor het wandel- en fietstoerisme. De Scheepvaart vestigt de aandacht op het belang van het kanalennet, vooral op economisch vlak maar ook voor de recreatie. Sibelco, dat in de streek al sinds de 19e eeuw kwartszand ontgint, belicht de ontginning van dit kwartszand en het belang ervan voor ons dagelijks leven.