vrijdag 10 maart 2017

Kootwijkerzand: De Zandloper

De nieuwe roestbruine uitkijktoren in Kootwijkerzand is klaar. De Roestbruine reus, zoals de toren aanvankelijk werd genoemd, is 20 april 2017 officieel geopend door de Gelderse gedeputeerde Bea Schouten. RTL nieuwslezer, Jan de Hoop presenteerde de openingsceremonie. De nieuwe uitkijktoren kreeg de naam; "DE ZANDLOPER". De naam werd bedacht door groep 8b van de Fraanjeschool de Burcht uit Barneveld, de winnaars van de Naamwedstrijd, uitgeschreven door boswachter Laurens Jansen van Staatsbosbeheer in de Veluwe. De twaalf meter hoge toren staat aan de Houtvester van 't Hoffweg in Kootwijk.


"De bouwvakkers" van de 103 Constructie Compagnie van Defensie hebben de toren in elkaar gezet. Het bijzondere bouwpakket bestaat uit ruim 3100 onderdelen en bij de bouw zijn 1335 bouten en moeren gebruikt. Het werk van Defensie wordt ondersteund met hoogwerkers van Machine Verhuur Barneveld. Zij stellen belangeloos twee hoogwerkers ter beschikking. Eind vorige week is de toren opengegaan voor publiek.

In mei 2016 werd afscheid genomen van de oude uitkijktoren. "Uitkijktoren gratis af te halen" kopten de kranten. Dit bericht bleek een kleine publiciteitsstunt die landelijk de pers haalde en zelfs op Radio 538 onderwerp van gesprek was. De actie was het startsein voor een grote crowdfunding actie via het Buitenfonds van Staatsbosbeheer. Via deze weg is de benodigde 17 duizend euro opgehaald.

Foto's: Facebook 'Theater op 't Zand' (fotograaf Johan van Omme)

Het was heel mooi om te zien dat zoveel mensen geld hebben gegeven om de bouw van de toren mogelijk te maken. Naast alle gulle gevers was er ook de steun van belangrijke financiers. De gemeente Barneveld, Provincie Gelderland, Fonds 1845, Veluwefonds, Van der Valk de Cantharel en S.O.S Events hebben het project ondersteund. Samen met Staatsbosbeheer hebben zij ervoor gezorgd dat de benodigde financiƫle middelen snel bijeen waren.

Loenhorst Metaal uit Barneveld produceert de uitkijktoren. De nieuwe uitkijktoren wordt 12 meter hoog en gemaakt van Cortenstaal (ook wel weervast staal genoemd). Op termijn zal hij een roestbruin uiterlijk krijgen. De toren bestaat uit ruim 3100 onderdelen en er worden bij de bouw 1335 bouten en moeren gebruikt. Het totale gewicht van het staal is 17000 kilo. Als alles volgens planning verloopt, zal de uitkijktoren begin maart weer vrij toegankelijk zijn voor publiek. Ik als boswachter kijk er naar uit u op de nieuwe uitkijktoren te ontmoeten.


Roestbruine reus van Kootwijkerzand

Geen opmerkingen:

Een reactie posten