donderdag 20 april 2017

Retie: Kl. Hooibeekvijver, Prinsenpark

De Kleine Hooibeekvijver (ook Kievitvijver genoemd) in het Belgische Retie maakt deel uit van het Provinciaal domein Prinsenpark. Het ligt aan de zuid-west rand van het natuurrecreatiepark. De Kattesteertvijver is de bekendste en de meest bezochte vijver van de drie vijvers die nabij of langs de Koningshoefsedijk (een kinderhoofdjesweg) zijn gelegen. Eergisteren hadden we ook al een bezoek gebracht aan de Kattesteertvijver en de Kleine Hooibeekvijver, maar de regenbui maakte dat we eerder naar huis moesten keren als de bedoeling was. De derde vijver, de Vierkante vijver komt een volgende keer aan bod.

De kijkhut staat aan de westzijde van de Kleine Hooibeekvijver, de zon staat na 3 uur 's middags het beste voor observaties.

De Kleine Hooibeekvijver is de kleinste van de drie zuidelijke vijvers van het Prinsenpark. Deze vijver is een trekpleister voor allerlei watervogels. Met wat geduld zie je vanuit de vogelkijkhut de mooiste exemplaren. Een graag geziene gast is de bedreigde Roerdomp. Om deze te zien moet je goed kijken, de Roerdomp kan zich erg goed camoufleren tussen het riet. De meeste kans om deze te zien maak je op de Kattesteertvijver, die rondom in het riet staat.

De provincie Antwerpen is beheerder van het Prinsenpark. De meeste vijvers van het Provinciaal domein Prinsenpark te Retie (provincie Antwerpen) ontvangen vanuit het Kanaal Bocholt-Herentals, water afkomstig van de Maas. De Maas en de ermee verbonden kanalen zijn bekende reservoirs van exotische ongewervelden. Vanaf Sas 6 wordt het uit de Maas afkomstige kanaalwater aangevoerd door een brede sloot, die onmiddellijk afwaarts de weg Retie-Geel splitst in een oostelijke en westelijke tak. De oostelijke tak, plaatselijk Oostelijke Toevoersloot genoemd, brengt het water naar de Kleine of Vierkante Vijver en de Gertrijvijver of Grote Vijver. Beide vijvers worden permanent doorstroomd met kanaalwater.


Locatie van de Kleine Hooibeelvijver

Geen opmerkingen:

Een reactie posten