woensdag 4 oktober 2017

Fochteloërveen: Uitkijktoren 'De zeven'

Het Fochteloërveen is een natuurgebied dat tussen het Drentse Assen en het Friese Veenhuizen ligt. Het is erg bijzonder omdat het een van de weinige hoogveengebieden in Nederland is. Daarom is het een natuurmonument. Het natuurgebied is bijna net zo groot als 5000 voetbalvelden. Er zijn verschillende pogingen gedaan om het Fochteloërveen af te graven. Maar dit is nooit helemaal gelukt. Gelukkig maar, want nu is het een mooi en belangrijk natuurgebied.

In 2000 heeft Natuurmonumenten een 18 meter hoge uitkijktoren in het Fochteloërveen in gebruik genomen. Het bied je als bezoeker een prachtig uitzicht over één van de laatste hoogveengebieden van Europa. De toren is gebouwd in de vorm van een zeven en geïntegreerd in de omgeving. Neem er eens een kijkje! Gewapend met een verrekijker zie je misschien één van de vele bijzondere vogelsoorten, zoals de grauwe klauwier, het paapje of de kraanvogel. In het Fochteloërveen zijn zeldzame planten en dieren te vinden. Ook komen in dit gebied wel drie soorten slangen voor: de adder, de ringslang en de gladde slang. De adder is een giftige slang. Maar zijn gif is niet dodelijk.


Uitkijktoren 'De zeven'.

In het Fochteloërveen staat ook een uitkijktoren. Deze uitkijktoren is 18 meter hoog en bestaat uit douglashout met het FSC keurmerk en staal. Vanuit de toren heb je een mooi uitzicht over het natuurgebied. De 'zeven', zoals deze bijzondere uitkijktoren wordt genoemd, is te vinden in het Friese Fochteloërveen. Met een beetje geluk zie je in het voorjaar en 's zomers kraanvogels vanuit deze uitkijktoren. De uitkijktoren is van zonsopgang tot zonsondergang toegankelijk. Vanuit 'de zeven' kun je, met een beetje geluk, kraanvogels waarnemen.

De 18 meter hoge toren staat aan de bosrand van natuurgebied Fochteloërveen. De vorm van de toren kan worden beschreven als een periscoop of verdraaide zeven. Aan deze vorm dankt de toren de bijnaam "De Zeven." De officiële naam is "Stairway to heaven." De toren wordt in evenwicht gehouden door een ondergronds contragewicht van 80.000 kilogram. De toren heeft een stalen constructie, die is bekleed met onbewerkte larikslatten in een patroon van vierkanten. Enkele patrijspoorten bieden uitzicht naar buiten. Binnen bevindt zich een trap van 71 treden naar het uitzichtplatform op 15 meter hoogte. Hiervandaan heeft men uitzicht over 2.000 hectare moeilijk toegankelijk hoogveengebied.


Observatiehut Fochteloërveen, aan de Brunstingerplas.

Observatiehut Fochteloërveen, aan de Brunstingerplas
Even overdekt vogels kijken? Aan de Brunstingerplas staat een vogelkijkhut waar je ieder jaargetijde van andere vogelsoorten kunt genieten. Voor de niet vogelaar; in de hut hangt een informatiepaneel met de meest voorkomende soorten.

Wandel door het bijzondere hoogveen van natuurgebied Fochteloërveen. Geniet van de rust en de uitgestrektheid van het landschap. Laat je verrassen door de bijzondere veenplanten en de vele vogelsoorten die hier te vinden zijn. Ook kan je langs de wandelroute bijzondere dieren zien. De afgelopen jaren hebben de kraanvogel en slangenarend zich hier gevestigd. Wellicht zie je langs de wandelroute de prooidieren van de slangenarend zonnen: de gladde slang,ringslang en adder. Geen wonder dat Natuurmonumenten haar uiterste best doet om dit hoogveen op de grens van Friesland en Drenthe te behouden en te herstellen.

Het Fochtenloërveen ligt bij Veenhuizen, op ongeveer 17 kilometer van Assen. Vanaf de parkeerplaats aan de Fochteloërveenweg loop je naar het informatiebord bij het fietspad naar Veenhuizen. Volg de wandelroute door het Fochteloërveen met behulp van de rode paaltjes.

Meer info over dit gebied: www.hetfochteloerveen.nl

Fochteloërveen, parkeerplaats Brunstingerplas
Je wandelt over een fietspad. Het fietspad loopt over een in de ijstijd gevormde rug van zand en keileem, de Bonghaar. Deze hoge, droge strook gebruiken mensen al eeuwen om het zompige en verraderlijke hoogveen veilig over te steken.

De route is ongeschikt voor rolstoelgebruikers; er is een pad voor mindervaliden achter de informatieruimte (ligt niet aan deze wandelroute). De vogelkijkhut is ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel.


Kijktoren 'De Zeven'

Observatiehut Fochteloërveen, aan de Brunstingerplas.

Kijkhut 'Kleine Veen'

Waar?
Fochteloërveen, parkeerplaats Brunstingerplas
Fochteloërveen 10
8428 RR Fochteloo