zaterdag 24 maart 2018

Halsteren: Uitzichttoren Pompejus

De nieuwe uitkijktoren genaamd Pompejus op Fort de Roovere in Halsteren is zaterdagmiddag 24 maart 2018 feestelijk geopend. De imposante toren is 25 meter hoog en biedt uitzicht op de Zuiderwaterlinie. De uitkijktorenis ongeveer 25 meter hoog. Om de top te bereiken moeten er 129 traptreden worden beklommen.


Maar waarom heet de toren Pompejus?
Pompejus de Roovere (geboren in 1571) was een vooraanstaand politicus. Zo was hij schout van Dordrecht, baljuw van Zuid Holland en vanaf 1626 lid van de Raad van State. De Roovere begeleidde namens de Staten van Holland de bouw van de fortificaties. Pompejus de Roovere overleed in 1638, maar hij krijgt een tweede leven met onze toren op ‘zijn’ fort.

De bouw van de Pompejus begon in november 2016, terwijl de tekeningen al in 2005 af waren. Het plan liep vertraging op omdat de initiatiefnemers de financiën in eerste instantie niet rond kregen. Het bouwwerk kostte acht ton, uiteindelijk is twee ton daarvan ingezameld via crowdfunding. De rest van het geld kwam van de provincie, Aangenaam Bergen op Zoom, Mooi Brabant en de gemeente.

In het bouwproces wordt een bijzondere bouworganisatie nagestreefd. In de projectgroep en het bouwteam wordt gekeken welk onderdeel met welke maatschappelijke partijen gerealiseerd kan worden. Zo wordt de toren gebouwd met lokale ROC leerlingen. Deze worden bij de aannemers en onderaannemers ingezet om te helpen, vakkennis op te doen en maatschappelijke betrokkenheid te creëren. De bouwkeet die voor de toren nodig is, is gebouwd door vrijwilligers en wordt beheerd door lokale startende onderneemsters. De bouwkeet (Schaft!) wordt een ontmoetingsplek van bouwers en burgers, maar ook een informatiepunt over de toren, het Fort en de gehele West Brabantse Waterlinie.


Uitkijktoren Halsteren feestelijk geopend, sensationeel uitzicht op waterlinie


Uitkijktoren Halsteren, bereikbaar vanaf de Ligneweg, 4661 Halsteren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten