vrijdag 10 april 2020

Lage Mierde: Kijkwand Wellenseind

Op Landgoed Wellenseind in Lage Mierde is een overdekte kijkwand opgericht om weidevogels en reeën te observeren. Het is een eenvoudige maar comfortabel bouwwerk, inclusief zitbank en leuning. Landgoed Wellenseind is sinds zaterdag 25 mei 2019 gedeeltelijk open gesteld voor publiek.


Landgoed Wellenseind is misschien wel de beste plek in de Kempen om Reeën te gaan zoeken. Er leeft een grote populatie die weinig gevaar kent, waardoor de dieren zich goed laten bekijken. In de persoon van toezichthouder Bert hebben ze bovendien een echte reeënkenner ‘in huis’. Bert wil er tweemaal per maand met een klein groepje op uit trekken om de dieren op te sporen en te observeren. Dat doet hij (of bij verhindering een deskundige vervanger) elke tweede en vierde donderdag van de maand. Op de tweede donderdag in de maand gaat de tocht vertrekken in de ochtend (half uur voor zonsopkomst), daarnaast gaat Bert op de vierde donderdag vertrekken in de avond (1,5 uur voor zonsondergang). De route zal beginnen vanaf de parkeerplaats van ontmoetingscentrum Voor Anker, deze zal geopend zijn gedurende de tocht.


Zes-einders en bijzondere vogels
Al vanaf de start van Voor Anker in mei 2019, verricht hij er tal van klusjes. Van het houden van toezicht, tot het geven van uitleg bij de Brandrode Runderen. "Maar het reeën spotten is echt helemaal mijn ding", zegt hij enthousiast. "Tot nu toe heb ik ook nog geen enkele groep teleur hoeven stellen, we hebben elke keer de dieren gezien. Ik weet ze niet alleen goed te vinden, ik ken ze ook doordat ik ze vaak observeer. Zo zitten er op dit moment twee zes-einders tussen, dat is wel bijzonder. Vrijwel altijd zien we ook bijzondere vogels want het is een mooi gebied waar veel te zien is."

Maar hoe enthousiast de mensen in de excursie ook zijn, de aandacht voor de natuur staat bij hem altijd voorop. "Ik besteed veel uitleg aan veiligheid, voor de mensen, maar ook voor de dieren. We houden voldoende afstand om ze niet te verstoren en honden zijn taboe. Het spreekt voor zich dat iedereen ook stil moet zijn want de reeën horen ons al op 500 meter aankomen. Iedereen moet daaraan meewerken, anders zien ze niets."

Behalve reeën is het Landgoed een gebied waar enorm veel vogels voor komen. Niet de aantallen, maar de vele soorten. Zo komen er een tien tal Middelste bonte spechten en even zo veel Kleine bonte spechten voor. Maar ook de IJsvogel, Houtsnip, Watersnip, Nachtzwaluw en meer.


Locatie kijkwand (Vertrek vanaf Ontmoetingscentrum Voor Anker - Google maps toont nu nog de bouwplaats, maar de gebouwen zijn klaar en geopend)

Opmerking: Tijdens de Coronacrisis is het landgoed wel opengesteld, maar is het ontmoetingscentrum gesloten.