zaterdag 2 mei 2015

Sleeuwijk: Hollandse Waterlinie

In de Nieuwe Hollandse Waterlinie nabij Sleeuwijk is een vogelobservatiepost boven op de ruïne van een koepelkazemat (betonnen bunker) gebouwd. Beeldend kunstenaar Arie Huisman maakte het ontwerp voor de bolvormige post die volledig van cortenstaal is gemaakt.


De ‘bolvormige paraplu’ van de post heeft op ooghoogte een insnede die werkt als vizier om het landschap als een panorama te overzien en vogels te observeren. Het bouwwerk staat los op poten boven op de koepelkazemat. Via een trap van cortenstaal aan de achterzijde is de entree van de post te bereiken. De vogelobservatiepost is ten zuiden van Fort Altena aan de Zevenbansche boezem gerealiseerd. sinds de officiële opening op 21 april 2012 is het bouwwerk toegankelijk voor wandelaars.

De ‘boezem’ van de Zevenbansche boezem dient om overtollig polderwater op te slaan. In 2012 is ze ingericht als ‘ecologische verbindingszone’ (evz), zodat planten en dieren zich van het ene naar het andere natuurgebied kunnen verplaatsen. Er zijn natuurvriendelijke oevers gerealiseerd, waar onder andere de ijsvogel dankbaar gebruik van maakt.Struinen tussen kazematten
Maar uw aandacht zal ongetwijfeld worden getrokken door de ‘kazematten’. Dit waren onderkomens voor soldaten in de jaren vóór de Tweede Wereldoorlog. Nu vinden vleermuizen er een schuilplaats. Maar de mooiste kazemat van allemaal, de ‘koepelkazemat’, is ingericht voor u: als vogelobservatiepost. Gemakkelijk bereikbaar via het Liniepad vanaf Fort Altena of Landgoed Kraaiveld.

Daarom naar Zevenbansche Boezem
Vogels observeren vanuit een unieke uitkijkhut
Bezoek langs het liniepad de twee eeuwenoude wipwatermolens

Voorzieningen
Wandelroute Rondje Fort en Koepelkazemat (4 km)
Wandelroute Liniepad (10 km)
Vogelkijkhut (koepelkazemat)
Horeca: Fort Altena
Parkeerplaats Fort Altena
Carpoolplaats Dijkgraaf den Dekkerweg
Oppervlakte: 25 ha

Meer Informatie: www.fortaltena.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten