dinsdag 5 mei 2015

Reusel: Het Goorven †

Het Goorven in Reusel maakt deel uit van de Reuselse Moeren. De Reuselse Moeren is een natuurgebied ten zuiden van het Nederlandse dorp Reusel, dat grenst aan België. Het gebied is 152 hectare groot en eigendom van Staatsbosbeheer.

De hut staat op poten. De trap geeft toegang tot de kijkhut, 'De Chalet'

UPDATE: (11-01-2016)
Aan het einde van de zomer in 2015 is kijkhut 'De Chalet' geruimd. Momenteel is nog niet bekent wat er met de hut gaat gebeuren. Staatbosbeheer heeft daar 11 januari tekst en uitleg over gegeven:

VRAAG: Aan het einde van de zomer van dit jaar is de kijkhut ‘De Chalet’ aan het Goorven van de Reuselse Moeren geruimd. Is bekent wat de verdere stappen zijn ten aanzien van deze kijkhut. Ik weet dat er een tweede observatiehut staat aan de zuidkant van de Reuselse Moeren, maar deze bied geen uitzicht over water.

Is de kijkhut verplaatst of gesloopt? Het zou natuurliefhebbers deugd doen als de kijkhut, dan wel op een andere plaats aan het Goorven wordt geplaatst, waar dan geen hoge begroeiing voor staat. Met zicht op het water en daarop de watervogels zou een mooie aanvulling zijn om bezoekers daaraan bekent te maken met de mooie natuur in het gebied.

ANTWOORD: Kijkhut 'De Chalet' aan het Goorven van de Reuselse Moeren geruimd

Helaas ontvangen wij sinds de bezuinigingen een recreatiesubsidie waarvan wij alleen wandel- en fietsroutes in stand kunnen houden. Voor ruiterpaden en allerlei andere recreatieve voorzieningen zoals speelbossen, uitkijktorens en vogelkijkhutten ontvangen wij geen aanleg-, noch onderhoudsvergoeding.

Vogelkijkhut ‘De Chalet’ was helaas in verval geraakt. Ook de zeer natte terreinomstandigheden maakten het open houden van het terrein voor de vogelkijkhut heel arbeidsintensief en duur dan wel ingewikkeld. U gaf ook aan dat het zicht vaak werd belemmerd door begroeiing.

We hebben daarom besloten om ‘De Chalet’ af te breken en af te voeren. Dit is oktober/november 2015 gebeurd.

Vogelkijkhut ‘De Kiekkaaste’ is nog geopend. Wij begrijpen uw wens om een vogelkijkhut te realiseren op een fantastische locatie aan een ven, zoals u beschrijft. Het ontbreekt ons dus echter aan financiële middelen en ook personele inzet om zowel een vogelkijkhut te bouwen dan wel te verplaatsen als wel deze te onderhouden. U begrijpt dat zo’n vogelkijkhut niet alleen enorme kosten met zich mee brengt in aanschaf en opbouw, maar dat toezicht, onderhoud en beheer daar nog bovenop komen. En vandalisme loert dus soms om de hoek, zoals wij hier hebben meegemaakt in Leenderbos waar een relatief nieuwe, goed onderhouden vogelkijkhut is afgebrand door vandalisme.

Vogelkijklocatie ‘De Chalet’ is dus komen te vervallen, wij doen ons uiterste best om vogelkijkhut ‘De Kiekkaaste’ voor het komend jaar in orde te maken, zodat publiek hiervan kan genieten.

Het is onze wens op of rond de locatie van ‘De Kiekkaaste’ een nieuwe vogelkijkhut te plaatsen, ook vanwege de goede bereikbaarheid voor publiek en onderhoudsmachines. Helaas kunnen wij een nieuwe vogelkijkhut niet financieren.

Mocht u mee willen denken of een idee hebben om één en ander te bewerkstelligen, dan bent u van harte uitgenodigd. Alvast dank en ik wens u veel plezier in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer.


Janneke de Groot

Boswachter Staatsbosbeheer
District Peel - Kempen

UPDATE (16-02-2016): Aanmelding bij Stichting Buitenfonds voor donatieproject afgewezen

Kijkhut 'De Chalet' is daarna aangemeld bij Stichting Buitenfonds voor het opstarten van een donatieproject, om zo fondsen te werven waarbij de kijkhut weer terug aan het water van het Goorven te laten plaatsen.

Dank voor uw geduld na uw verzoek over vogelkijkhut 'De Chalet' in de Reuselse Moeren. Inmiddels heb ik met de boswachters gesproken en begrepen dat Janneke de Groot op 11 januari 2016 u per email heeft aangegeven dat de vogelkijkhut 'De Chalet' geruimd is vanwege de slechte veiligheid en het gebrek aan financiering voor onderhoud. De hoge kosten hiervoor en het vrij houden van het zicht op deze natte locatie speelden hen parten. Onderhoudsmachines konden er niet goed bij en daardoor was het open houden van deze plek duur en ingewikkeld. Helaas ontvangt Staatsbosbeheer sinds de bezuinigingen een recreatiesubsidie waarvan zij alleen wandel- en fietsroutes in stand kunnen houden. Voor ruiterpaden en allerlei andere recreatieve voorzieningen zoals speelbossen, uitkijktorens en vogelkijkhutten is geen aanleg-, noch onderhoudsvergoeding.

Er is nog een vogelkijkhut in de Reuselse Moeren, 'De Kiekkaaste'. Deze vogelkijkhut ligt niet direct aan het water, maar geeft een goed zicht over het gebied. Staatsbosbeheer vindt één vogelkijkhut in dit gebied, ook gezien het krappe budget en de geringe bezoekersaantallen van de Reuselse Moeren voldoende. De hut ‘De Chalet’ is dan ook geen geschikt project voor het Buitenfonds.

In 2015 heeft Staatsbosbeheer de bebording, meubilair, wandelroutes en andere recreatieve voorzieningen in De Kempen opgeknapt. De Reuselse Moeren is in 2016 voor dit onderhoud aan de beurt. Ook 'De Kiekkaaste’ zal hierbij opgeknapt worden, zodat de beleving van het gebied verhoogd wordt.

Het spijt me u te moeten teleurstellen en wens u desondanks veel vogelkijkplezier in de Reuselse Moeren en de andere natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

Met vriendelijke groet,

Andrea Zierleyn
directeur Buitenfonds


De luiken aan de voorzijde geeft uitzicht op het Goorven, hoewel de begroeiing voor de hut wel eens weggesnoeid mag worden.
 
De Reuselse Moeren is het overblijfsel van een grotendeels afgegraven hoogveengebied aan weerszijden van de huidige rijksgrens. Dit is ontstaan door de ligging op een vlakke waterscheiding, waar het water moeilijk kon afstromen. Er zijn nog sporen van de betrekkelijk kleinschalig verlopen vervening terug te vinden.

De Vaartloop, eens gegraven ter afwatering van het veen, is tegenwoordig voorzien van een aantal stuwen. Aldus wordt het water vastgehouden waardoor het grondwaterpeil niet te laag wordt.

Naast verdroogde veenresten bevindt zich hier vochtige heide, droog naaldbos en spontaan berkenbos. Opvallend zijn de omvangrijke gagelstruwelen in dit gebied. In het hoogveen bevindt zich kleine veenbes, lavendelhei, beenbreek, klokjesgentiaan en veenmossen, alsmede kleine zonnedauw.

De broedvogels omvatten blauwborst, sprinkhaanrietzanger, geoorde fuut, roodborsttapuit en grasmus. De gladde slang en de heikikker zijn er te vinden. Er bevinden zich onder meer de vlindersoorten gentiaanblauwtje, bont dikkopje, kommavlinder en groentje.

Vogelsoorten: Aalscholver, Buizerd, Grauwe Gans, Grote Zilverreiger, Klapekster, Kleine Zwaan, Knobbelzwaan, Kuifeend, Torenvalk, Vink en Wilde Eend Zwarte Specht.