vrijdag 8 mei 2015

Postel: Lange Linnenput - Ronde Put

Vogel kijkhutten De Lange Linnenput en Ronde Put langs het kanaal te Mol-Postel

Als je in Postel bij het krieken van de dag vertrekt voor een wandeling, geniet je ongestoord van een prachtig stukje natuur. Verscholen achter de begroeiing langs het kanaal van Dessel naar Turnhout-Schoten vind je vlonderpaden en voetgangersbruggen die je toegang verschaffen door het natuurgebied van de Grote Plas en de Lange Linnenput. Het is een gebied met vennen en natte heide. De observatiehutten geven je een ongestoord zicht van het leven op en rond het water.

Lange Linnenput

Als je bij de Grote Brug in Arendonk links het fietspad langs het kanaal volgt kom je voorbij het punt waar de autosnelweg over het kanaal gaat. Ongeveer 1 kilometer verder is een houten brug met stalen pijlers over de sloot geplaatst, die toegang biedt naar de vogelkijkhut aan de Lange Linnenput van Postel. De Lange Linnenput was een zandwinningput waar nu de vogels de vrije ruimte hebben. Ongeveer 500 meter verder langs het kanaal ligt nog en wandelbrug. Deze leidt naar de Ronde Put. Ook daar is een vogelkijkhut. De Ronde Put is en officieel natuurreservaat.

Ronde Put

Het uitzicht vanuit de vogelkijkhut bij de Lange Linnenput wordt beperkt door de begroeiing die het zicht hinderlijk in de weg staat. Daar moet de snoeischaar in, anders hoeft men daar geen kijkhut te plaatsen. Het uitzicht vanuit de volgelkijkhut aan de Ronde Put is wel zoals het hoort. Het uitzicht is daar uitstekend, met veel watervogels en ook een Bruine Kiekendief op de achtergrond.

Vogelsoorten: Blauwe reiger, Meerkoet, Dodaars, Fuut, Grauwe gans, Grote Canadese gans, Grote zilverreiger, Tafeleend, Waterhoen en de Wilde eend.


Ronde Put - Postel


Lange Linnenput - Postel

Parkeren kan bij Restaurant Postel ter Heyde, Postelsebaan 72, 2470 Retie (Belgiƫ) bij de ophaalbrug aan het kanaal van Dessel naar Turnhout-Schoten, waar de weg van Postel Retie kruist.