donderdag 23 juli 2015

Diessens Broek: Kijktoren

Het Diessens Broek ligt tussen Diesen, Biest-Houtakker en Haghorst. Het gebied kent een opmerkelijk uitzicht op weidevogels. In het riet langs het Wilhelminakaanaal, dat het gebied doormidden snijdt, kunt u de Rietzanger aan treffen die veelvuldig zit te zingen.

Uitzicht vanuit de kijktoren over het noordelijke deel van het Diessens Broek

De rivier 'de Reusel' lag er na de kanalisatie in de jaren ‘60 lelijk bij. De beek was rechtgetrokken en haar oude meanders waren dichtgegooid. Gelukkig zorgde ‘natuurontwikkeling’ in 2010 voor een metamorfose.

Buitelende kieviten
Over een oppervlakte van 60 hectare werd de overbemeste bodemlaag afgegraven. Daarbij kwam maar liefst 1 miljoen kubieke meter grond vrij. Sindsdien bepaalt de Reusel zelf haar loop, over een breedte van 100 meter. Voor de natuur prettig: het beekdal was al rijk aan weidevogels, maar nu broeden er nog veel meer. Vanaf de dijk aan het Wilhelminakaanaal heb je er een prachtig zicht op: het is dé weidevogelboulevard van Midden-Brabant. Buitelende vluchten van de kievit zien er schitterend uit. Bovendien kan door deze natuurontwikkeling veel water worden geborgen, waardoor Moergestel droge voeten houdt. Hoger op de dalflanken worden orchideeën verwacht. Het broek wordt een paarse bloemenzee.

Donderdagmiddag 6 oktober 2016, werd de zeven meter hoge uitkijktoren door de burgemeester van Hilvarenbeek officieel geopend zodat natuurliefhebbers nog meer kunnen genieten van de vogeltrek. Op de dag van de officiële opening werden nog vogels gespot zoals; ooievaars, witte reigers, fazanten, een valk, en een rode wouw. De toren is er gekomen dankzij buurtbewoners die het gebied goed kennen er aandacht voor vroeger. Hij draagt de naam van Jac. P. Thijsse, de beroemde natuurvorser die ons de liefde voor de natuur bijbracht. Het leuke is dat basisscholieren hem hebben ontworpen. Als je meer wil weten over Den Hilver of D'n Hilver zoals het ook heet, er is nog geen website. Maar die komt er nog wel volgens Staatsbosbeheer.

Een groot deel van het gebied is overigens niet toegankelijk. Het is kwetsbaar en er wordt een deel van het jaar gebroed, vandaar de toren aan de Kweldijk die altijd te bezoeken is.

Het gebied is zeer geschikt voor vogelaars. Diessens Broek is dé weidevogelboulevard van Midden-Brabant.

Parkeerplaats Bremstraat, Diessen
Oppervlakte: 120 hectare


Geen opmerkingen:

Een reactie posten