vrijdag 8 mei 2015

Postel: Langelinneput - Ronde Put

De vogelkijkhutten aan de Langelinneput en Ronde Put liggen op grondgebied van Postel (gemeente Mol). Als je in Postel bij het krieken van de dag vertrekt voor een wandeling geniet je ongestoord van een prachtig stukje natuur. Verscholen achter de begroeiing langs het kanaal van Dessel naar Turnhout-Schoten vind je vlonderpaden en voetgangersbruggen die je toegang verschaffen door het natuurgebied van de Ronde Put en de Langelinneput. De observatiehutten geven je een ongestoord zicht van het leven op en rond het water.

Aan het einde van de loopbrug zien we de deur van de Langelinneput kijkhut al open staan.


De loopbrug (anno 2015) die naar de Langelinneput leidt, en het uitzicht vanuit de kijkhut.

Als je bij de Grote Brug in Arendonk links het fietspad langs het kanaal zuidwaarts volgt kom je voorbij het punt waar de autosnelweg over het kanaal gaat. Ongeveer 1 kilometer verder is een houten brug met stalen pijlers over de sloot geplaatst, die toegang biedt naar de vogelkijkhut aan de Langelinneput van Postel. De loopbruggen beginnen aan het jaagpad langs het kanaal. Als je de kaart erbij neemt zie je dat het jaagpad nog op het grondgebied van Retie ligt. De Langelinneput was een zandwinningput waar nu de vogels de vrije ruimte hebben.

Het uitzicht vanuit de vogelkijkhut bij de Langelinneput wordt beperkt door de begroeiing die het zicht hinderlijk in de weg staat. Daar moet de snoeischaar in, anders hoeft men daar geen kijkhut te plaatsen. Het uitzicht vanuit de volgelkijkhut aan de Ronde Put is wel zoals het hoort. Het uitzicht is daar uitstekend, met veel watervogels en ook een Bruine Kiekendief op de achtergrond.



UPDATE SINDS 2023:


Toegang naar Langelinneput tot onbepaalde tijd afgesloten.

De loopbrug vanaf het kanaal naar de Langelinneput is voor onbepaalde tijd afgesloten. Het brugdek is verwijderd en even verderop ligt een omgewaaide boom over het brugframe. Natuur en Bos is verantwoordelijk voor het onderhoud en de veiligheid van de kijkhut en de toegangsbrug. De brugdek planken van de brug zullen op diverse plaatsen gerot of gebroken zijn, waardoor de veiligheid niet langer gewaarborgd kon worden. Het weghalen van het brugdek en het blokkeren van de toegang is dan de beste maatregel die men kon nemen.

Navraag bij de boswachter levert het volgende op. "Beide bruggen (ook de brug naar de Ronde Put) worden deze zomer hersteld. De aannemer wacht nog op het benodigde materiaal, en de bever zorgt voor een moeilijk werkterrein".

UPDATE 10-11-2024:


De herstelwerken zijn begonnen.

Inmiddels zijn de herstelwerkzaamheden begonnen. De houten langsdragers zijn deels vervangen. Als de langsdragers in z'n geheel vervangen zijn wordt begonnen met het loopdek. Navraag in het voorjaar bij de boswachter levert het volgende op; "Beide bruggen (ook de brug naar de Ronde Put) worden deze zomer hersteld. De aannemer wacht nog op het benodigde materiaal, en de bever zorgt voor een moeilijk werkterrein".


Als je bij de Grote Brug in Arendonk links het fietspad langs het kanaal zuidwaarts volgt kom je voorbij het punt waar de autosnelweg over het kanaal gaat. Ongeveer 1 kilometer verder is een houten brug met stalen pijlers over de sloot geplaatst, die toegang biedt naar de vogelkijkhut aan de Langelinneput van Postel. De Langelinneput was een zandwinningput waar nu de vogels de vrije ruimte hebben. Het uitzicht vanuit de vogelkijkhut bij de Langelinneput wordt beperkt door de begroeiing die het zicht hinderlijk in de weg staat. Daar moet de snoeischaar in, anders hoeft men daar geen kijkhut te plaatsen. Het uitzicht vanuit de volgelkijkhut aan de Ronde Put is wel zoals het hoort. Het uitzicht is daar uitstekend, met veel watervogels en ook een Bruine Kiekendief op de achtergrond.


De Knobbelzwaan vindt hier een mooie veilige omgeving met de twee jonge vogels.
UPDATE 24-11-2024:


De werkzaamheden vorderen gestaag.

De draagbalken van het loopdek zijn allemaal vervangen. Er is zelfs begonnen om de loopplanken weer aan te brengen.

UPDATE 03-12-2024:

Vanmorgen was men bezig met het aanbrengen van de leuningen en de loopplanken. Het einde van de herstellingen komen in zicht. Echter, de loopplanken die ter plaatsen van de verbrede passageplaatsen moeten worden aangebracht laten nog even op zich wachten. Er schijnt een fout te zijn gemaakt bij de bestelling daarvan. Daar moeten de planken een heel stuk langer zijn. De diensdoende arbeiders verwachten dat de loopbrug pas na de jaarwisseling opengesteld zal worden. Hoewel de loopbrug voor die tijd wellicht wel te belopen zal zijn, is dat niet toegestaan en betreding daarvan op eigen risico. Of daar ook op toegezien zal worden is mij niet bekend. Mogelijke bekeuringen zouden het gevolg kunnen zijn.

UPDATE 09-01-2025:

Loopbrug bijna klaar op opengesteld te worden.


Herstel loopbrug Vogelkijkhut Langelinneput


Kaart Natuurgebied Ronde Put met de locatie van de loopbrug naar Vogelkijkhut Langelinneput





Locatie: Langelinneput - Postel



Ongeveer 500 meter verder langs het kanaal ligt nog en wandelbrug. Deze leidt naar de Ronde Put. Ook daar is een vogelkijkhut. De Ronde Put is en officieel natuurreservaat. De Ronde Put (169 hectare) is een gebied met Europese topnatuur waar je als wandelaar tot rust kunt komen en kunt genieten van de natuur.


Een tweede loopbrug leidt vanaf het kanaal naar de Ronde Put. Aan het einde ga je met een trapje naar beneden.

De Ronde Put trekt veel roofvogels aan zoals buizerd, sperwer, havik, bruine kiekendief, boomvalk, torenvalk en op trek ook de visarend. Ook andere vogels zoals ijsvogel, rietgors, blauwborst, kleine karekiet, wielewaal en verschillende eendensoorten zoals wilde eend, kuifeend en krakeend vinden er hun plek. Enkele honderden grauwe ganzen hebben er hun vaste stek. Ook andere bijzondere dieren zoals heikikkers, hazelwormen, levendbarende hagedissen en libellen voelen zich hier thuis.


De kijkhut aan de westzijde van de Ronde Put.


Je vindt er veel drijftillen. Een drijftil is een drijvend eilandje van half vergane plantenresten in een veenplas. Verschillende plantensoorten zoals veenmossen, veenpluis, beenbreek en dopheide koloniseren dit eilandje. Bij verdere kolonisatie, verschijnen er struiken en bomen op de drijftil. Men spreekt dan van verlanding.

Vogelsoorten: Blauwe reiger, Meerkoet, Dodaars, Fuut, Grauwe gans, Grote Canadese gans, Grote zilverreiger, Tafeleend, Waterhoen en de Wilde eend.


Locatie: Ronde Put - Postel

Parkeren kan bij Restaurant Postel ter Heyde, Postelsebaan 72, 2470 Retie (België) bij de ophaalbrug aan het kanaal van Dessel naar Turnhout-Schoten, waar de weg van Postel Retie kruist.

donderdag 7 mei 2015

Retie: Kattesteertvijver, Prinsenpark

Er zijn drie vogelkijkhutten of vogelkijkwanden in Retie op het Prinsenpark van waaruit je de gevleugelde bezoekers van de verschillende vijvers ongemerkt kunt observeren. Het Prinsenpark is een prachtig domein van 215 ha in de Antwerpse Kempen waar je je meteen zal thuis voelen. Het is een groene oase met bossen, weilanden en waterpartijen. De vogelkijkwand ligt op het eilandje van de Kattesteertvijver langs de Koningshoefsedijk, een kasseiweg vanaf de N118 naar Geel Ten Aard. Het is een paradijs voor de vogelspotters en fotografen!


Toegangsbrug vanaf de Koningshoefsedijk

De kijkwand aan de Kattesteertvijver is in maart 2018 geheel opnieuw gerenoveerd en groter gemaakt. De kijkwand is voor een groot deel overdekt waardoor je tijdens regen, en felle zonneschijn ongehinderd vogels kunt spotten en of fotograferen. de andere overdekte kijkwand staat iets voorbij het zichtpunt van de Gertryvijver. De andere halfdichte vogelkijkhut staat aan de Kleine Hooibeekvijver of droge vijver. De wandelaar weet dan dat hij halverwege de gele wandelweg is.


Kijkwand aan de Kattesteertvijver

De vogelkijkwand ligt op het eilandje van de Kattesteertvijver langs de kasseiweg naar Geel Ten Aard. Een gesloten brug ernaartoe verhindert dat het wild wordt opgejaagd tijdens het oversteken van de brug. Hier is tijdens het broedseizoen de IJsvogel te zien. Verder de Krooneend, Wilde eend, Fuut, Dodaars, Knobbelzwaan, Blauwe reiger, Zilverreiger, Meerkoet, Grauwe gans en zo meer...


Luchtfoto: © rabbitsballooning.be - 2024, met de kijkwand aan de overkant van de vijver


De Fuut met jonge kuikens laat zich dicht bij de kijkwand bewonderen.


Locatie van de Kattesteertvijver

Video's: https://www.youtube.com/@JozefvanderHeijden/search?query=Kattesteertvijver

woensdag 6 mei 2015

Reusel: Kijkwand 't Beleven

Het Beleven (spreek uit: Bele-ven) is een natuurgebied ten westen van Reusel dat eigendom is van de Stichting Brabants Landschap. Het gebied is 174 ha groot.


Uitzicht op het Beleven.


Tijdens het interbellum (de periode tussen twee oorlogen) werd dit gebied ontgonnen en na de Tweede Wereldoorlog werden ontwateringssloten gegraven. Het oorspronkelijke Beleven werd tot een komvormige laagte. Wel bevonden zich in dit gebied nog onverharde zandpaden met brede bermen en ook waren er houtsingels waar Geelgors en Roodborsttapuit zich thuis voelden. Er waren ook veel weidevogels zoals Grutto en Wulp te vinden. De oevers van de ontwateringssloten toonden nog relicten van de vroegere plantenrijkdom zoals Klokjesgentiaan. Voorts was de Levendbarende hagedis er nog te vinden.

Dit gebied werd in fasen aangekocht door de Stichting Brabants Landschap met de bedoeling de natuur weer zo veel mogelijk te herstellen. In 2007 werd de teeltlaag verwijderd om aldus het ven weer te herstellen. Ook de natte en droge heide zal worden hersteld en de ontwateringsmaatregelen zullen teniet worden gedaan.

Vogelsoorten: Aalscholver, Bergeend, Dodaars, Fazant, Grote Zilverreiger, Grutto, Kokmeeuw, Kolgans, Krakeend, Kuifeend, Merel, Nijlgans, Nijlgans, Scholekster, Slobeend, Spreeuw, Wintertaling, Wulp, Zwarte Kraai Kolgans.


dinsdag 5 mei 2015

Reusel: Het Goorven †

Het Goorven in Reusel maakt deel uit van de Reuselse Moeren. De Reuselse Moeren is een natuurgebied ten zuiden van het Nederlandse dorp Reusel, dat grenst aan België. Het gebied is 152 hectare groot en eigendom van Staatsbosbeheer.

De hut staat op poten. De trap geeft toegang tot de kijkhut, 'De Chalet'

UPDATE: (11-01-2016)
Aan het einde van de zomer in 2015 is kijkhut 'De Chalet' geruimd. Momenteel is nog niet bekent wat er met de hut gaat gebeuren. Staatbosbeheer heeft daar 11 januari tekst en uitleg over gegeven:

VRAAG: Aan het einde van de zomer van dit jaar is de kijkhut ‘De Chalet’ aan het Goorven van de Reuselse Moeren geruimd. Is bekent wat de verdere stappen zijn ten aanzien van deze kijkhut. Ik weet dat er een tweede observatiehut staat aan de zuidkant van de Reuselse Moeren, maar deze bied geen uitzicht over water.

Is de kijkhut verplaatst of gesloopt? Het zou natuurliefhebbers deugd doen als de kijkhut, dan wel op een andere plaats aan het Goorven wordt geplaatst, waar dan geen hoge begroeiing voor staat. Met zicht op het water en daarop de watervogels zou een mooie aanvulling zijn om bezoekers daaraan bekent te maken met de mooie natuur in het gebied.

ANTWOORD: Kijkhut 'De Chalet' aan het Goorven van de Reuselse Moeren geruimd

Helaas ontvangen wij sinds de bezuinigingen een recreatiesubsidie waarvan wij alleen wandel- en fietsroutes in stand kunnen houden. Voor ruiterpaden en allerlei andere recreatieve voorzieningen zoals speelbossen, uitkijktorens en vogelkijkhutten ontvangen wij geen aanleg-, noch onderhoudsvergoeding.

Vogelkijkhut ‘De Chalet’ was helaas in verval geraakt. Ook de zeer natte terreinomstandigheden maakten het open houden van het terrein voor de vogelkijkhut heel arbeidsintensief en duur dan wel ingewikkeld. U gaf ook aan dat het zicht vaak werd belemmerd door begroeiing.

We hebben daarom besloten om ‘De Chalet’ af te breken en af te voeren. Dit is oktober/november 2015 gebeurd.

Vogelkijkhut ‘De Kiekkaaste’ is nog geopend. Wij begrijpen uw wens om een vogelkijkhut te realiseren op een fantastische locatie aan een ven, zoals u beschrijft. Het ontbreekt ons dus echter aan financiële middelen en ook personele inzet om zowel een vogelkijkhut te bouwen dan wel te verplaatsen als wel deze te onderhouden. U begrijpt dat zo’n vogelkijkhut niet alleen enorme kosten met zich mee brengt in aanschaf en opbouw, maar dat toezicht, onderhoud en beheer daar nog bovenop komen. En vandalisme loert dus soms om de hoek, zoals wij hier hebben meegemaakt in Leenderbos waar een relatief nieuwe, goed onderhouden vogelkijkhut is afgebrand door vandalisme.

Vogelkijklocatie ‘De Chalet’ is dus komen te vervallen, wij doen ons uiterste best om vogelkijkhut ‘De Kiekkaaste’ voor het komend jaar in orde te maken, zodat publiek hiervan kan genieten.

Het is onze wens op of rond de locatie van ‘De Kiekkaaste’ een nieuwe vogelkijkhut te plaatsen, ook vanwege de goede bereikbaarheid voor publiek en onderhoudsmachines. Helaas kunnen wij een nieuwe vogelkijkhut niet financieren.

Mocht u mee willen denken of een idee hebben om één en ander te bewerkstelligen, dan bent u van harte uitgenodigd. Alvast dank en ik wens u veel plezier in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer.


Janneke de Groot

Boswachter Staatsbosbeheer
District Peel - Kempen

UPDATE (16-02-2016): Aanmelding bij Stichting Buitenfonds voor donatieproject afgewezen

Kijkhut 'De Chalet' is daarna aangemeld bij Stichting Buitenfonds voor het opstarten van een donatieproject, om zo fondsen te werven waarbij de kijkhut weer terug aan het water van het Goorven te laten plaatsen.

Dank voor uw geduld na uw verzoek over vogelkijkhut 'De Chalet' in de Reuselse Moeren. Inmiddels heb ik met de boswachters gesproken en begrepen dat Janneke de Groot op 11 januari 2016 u per email heeft aangegeven dat de vogelkijkhut 'De Chalet' geruimd is vanwege de slechte veiligheid en het gebrek aan financiering voor onderhoud. De hoge kosten hiervoor en het vrij houden van het zicht op deze natte locatie speelden hen parten. Onderhoudsmachines konden er niet goed bij en daardoor was het open houden van deze plek duur en ingewikkeld. Helaas ontvangt Staatsbosbeheer sinds de bezuinigingen een recreatiesubsidie waarvan zij alleen wandel- en fietsroutes in stand kunnen houden. Voor ruiterpaden en allerlei andere recreatieve voorzieningen zoals speelbossen, uitkijktorens en vogelkijkhutten is geen aanleg-, noch onderhoudsvergoeding.

Er is nog een vogelkijkhut in de Reuselse Moeren, 'De Kiekkaaste'. Deze vogelkijkhut ligt niet direct aan het water, maar geeft een goed zicht over het gebied. Staatsbosbeheer vindt één vogelkijkhut in dit gebied, ook gezien het krappe budget en de geringe bezoekersaantallen van de Reuselse Moeren voldoende. De hut ‘De Chalet’ is dan ook geen geschikt project voor het Buitenfonds.

In 2015 heeft Staatsbosbeheer de bebording, meubilair, wandelroutes en andere recreatieve voorzieningen in De Kempen opgeknapt. De Reuselse Moeren is in 2016 voor dit onderhoud aan de beurt. Ook 'De Kiekkaaste’ zal hierbij opgeknapt worden, zodat de beleving van het gebied verhoogd wordt.

Het spijt me u te moeten teleurstellen en wens u desondanks veel vogelkijkplezier in de Reuselse Moeren en de andere natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

Met vriendelijke groet,

Andrea Zierleyn
directeur Buitenfonds


De luiken aan de voorzijde geeft uitzicht op het Goorven, hoewel de begroeiing voor de hut wel eens weggesnoeid mag worden.
 
De Reuselse Moeren is het overblijfsel van een grotendeels afgegraven hoogveengebied aan weerszijden van de huidige rijksgrens. Dit is ontstaan door de ligging op een vlakke waterscheiding, waar het water moeilijk kon afstromen. Er zijn nog sporen van de betrekkelijk kleinschalig verlopen vervening terug te vinden.

De Vaartloop, eens gegraven ter afwatering van het veen, is tegenwoordig voorzien van een aantal stuwen. Aldus wordt het water vastgehouden waardoor het grondwaterpeil niet te laag wordt.

Naast verdroogde veenresten bevindt zich hier vochtige heide, droog naaldbos en spontaan berkenbos. Opvallend zijn de omvangrijke gagelstruwelen in dit gebied. In het hoogveen bevindt zich kleine veenbes, lavendelhei, beenbreek, klokjesgentiaan en veenmossen, alsmede kleine zonnedauw.

De broedvogels omvatten blauwborst, sprinkhaanrietzanger, geoorde fuut, roodborsttapuit en grasmus. De gladde slang en de heikikker zijn er te vinden. Er bevinden zich onder meer de vlindersoorten gentiaanblauwtje, bont dikkopje, kommavlinder en groentje.

Vogelsoorten: Aalscholver, Buizerd, Grauwe Gans, Grote Zilverreiger, Klapekster, Kleine Zwaan, Knobbelzwaan, Kuifeend, Torenvalk, Vink en Wilde Eend Zwarte Specht.


maandag 4 mei 2015

Reusel: De Moeren

De Reuselse Moeren is het overblijfsel van een grotendeels afgegraven hoogveengebied aan weerszijden van de huidige rijksgrens. Dit is ontstaan door de ligging op een vlakke waterscheiding, waar het water moeilijk kon afstromen. Er zijn nog sporen van de betrekkelijk kleinschalig verlopen vervening terug te vinden. Het gebied is 152 hectare groot en eigendom van Staatsbosbeheer.

Als de luiken aan de voorzijde geopend zijn geeft het uitzicht op de heide en het grasland.
 
De hut staat op poten. De trap geeft toegang tot de kijkhut.
 
Binnen ligt een map met opgetekende waarnemingen
 
De Reuselse Moeren is het overblijfsel van een grotendeels afgegraven hoogveengebied aan weerszijden van de huidige rijksgrens. Dit is ontstaan door de ligging op een vlakke waterscheiding, waar het water moeilijk kon afstromen. Er zijn nog sporen van de betrekkelijk kleinschalig verlopen vervening terug te vinden.

De Vaartloop, eens gegraven ter afwatering van het veen, is tegenwoordig voorzien van een aantal stuwen. Aldus wordt het water vastgehouden waardoor het grondwaterpeil niet te laag wordt. Naast verdroogde veenresten bevindt zich hier vochtige heide, droog naaldbos en spontaan berkenbos. Opvallend zijn de omvangrijke gagelstruwelen in dit gebied. In het hoogveen bevindt zich kleine veenbes, lavendelhei, beenbreek, klokjesgentiaan en veenmossen, alsmede kleine zonnedauw.

De broedvogels omvatten blauwborst, sprinkhaanrietzanger, geoorde fuut, roodborsttapuit en grasmus. De gladde slang en de heikikker zijn er te vinden. Er bevinden zich onder meer de vlindersoorten gentiaanblauwtje, bont dikkopje, kommavlinder en groentje. Ook de Bruinrode heidelibel (Sympetrum striolatum) en Zuidelijk Spitskopje (Conocephalus dorsalis) hebben hier hun habitat.

Vogelsoorten: Aalscholver, Buizerd, Grauwe Gans, Grote Zilverreiger, Klapekster, Kleine Zwaan, Knobbelzwaan, Kuifeend, Torenvalk, Vink en Wilde Eend Zwarte Specht.


zaterdag 2 mei 2015

Sleeuwijk: Hollandse Waterlinie

In de Nieuwe Hollandse Waterlinie nabij Sleeuwijk is een vogelobservatiepost boven op de ruïne van een koepelkazemat (betonnen bunker) gebouwd. Beeldend kunstenaar Arie Huisman maakte het ontwerp voor de bolvormige post die volledig van cortenstaal is gemaakt.


De ‘bolvormige paraplu’ van de post heeft op ooghoogte een insnede die werkt als vizier om het landschap als een panorama te overzien en vogels te observeren. Het bouwwerk staat los op poten boven op de koepelkazemat. Via een trap van cortenstaal aan de achterzijde is de entree van de post te bereiken. De vogelobservatiepost is ten zuiden van Fort Altena aan de Zevenbansche boezem gerealiseerd. sinds de officiële opening op 21 april 2012 is het bouwwerk toegankelijk voor wandelaars.

De ‘boezem’ van de Zevenbansche boezem dient om overtollig polderwater op te slaan. In 2012 is ze ingericht als ‘ecologische verbindingszone’ (evz), zodat planten en dieren zich van het ene naar het andere natuurgebied kunnen verplaatsen. Er zijn natuurvriendelijke oevers gerealiseerd, waar onder andere de ijsvogel dankbaar gebruik van maakt.



Struinen tussen kazematten
Maar uw aandacht zal ongetwijfeld worden getrokken door de ‘kazematten’. Dit waren onderkomens voor soldaten in de jaren vóór de Tweede Wereldoorlog. Nu vinden vleermuizen er een schuilplaats. Maar de mooiste kazemat van allemaal, de ‘koepelkazemat’, is ingericht voor u: als vogelobservatiepost. Gemakkelijk bereikbaar via het Liniepad vanaf Fort Altena of Landgoed Kraaiveld.

Daarom naar Zevenbansche Boezem
Vogels observeren vanuit een unieke uitkijkhut
Bezoek langs het liniepad de twee eeuwenoude wipwatermolens

Voorzieningen
Wandelroute Rondje Fort en Koepelkazemat (4 km)
Wandelroute Liniepad (10 km)
Vogelkijkhut (koepelkazemat)
Horeca: Fort Altena
Parkeerplaats Fort Altena
Carpoolplaats Dijkgraaf den Dekkerweg
Oppervlakte: 25 ha

Meer Informatie: www.fortaltena.nl

vrijdag 1 mei 2015

Soerendonk - Kijkhut 'How ut Moi'

Vogelaars kunnen weer ongezien observeren in nieuwe hut in Soerendonks Goor. Vogelkijkhut 'How ut Moi' aan Het Goor in het Brabantse Soerendonk is gelegen aan een natuurven waar vaak eenden en reigers op te zien zijn is in opdracht van Staatsbosbeheer geheel vernieuwd. De hut heeft geen achterzijde. Dat is om te voorkomen dat er hangjeugd in komt. Voor de hut is ook een bankje waar u uw telescoop of fotocamera op kunt zetten. De grote zilverreiger wordt hier met enige regelmaat waargenomen.


'How ut Moi' oftewel, "Houdt het mooi"

Elke wandelaar en fietser die vaak in natuurgebied ’t Goor, Soerendonk komt zal opgevallen zijn dat er grote metamorfose plaatsvindt nabij het ven aan Het Kranenveld. Het reservaat bestaat uit een grote waterplas met aansluitend een moerassig gebied, dat wordt doorstroomd door de Naaste Aa, die stroomafwaarts overgaat in de Strijper Aa. De plas is rijk aan watervogels, die kunnen worden waargenomen vanuit een vogelkijkhut. Het Soerendonks Goor sluit in het westen aan op de Groote Heide en in het zuiden op de Gastelse Heide.

Tijdens de vogeltrek zijn er regelmatig kleine zwanen en wilde zwanen te zien. Langs het zandpad, die achter de plas door loopt, zitten vaak vele barmsijzen. Aan de andere kant sluit het Goor aan op de Groote Heide en de Gastelse Heide waar typische heidevogels verblijven en mogelijk ook de gekraagde roodstaart, paapje of beflijster. Het Goor bestaat overwegend uit elzen en berkenbroekbos, met kleinere oppervlakten rietmoeras, struweel en ruigte bij de waterplassen. De paden zijn doorgaans goed te bewandelen. Wel kunnen er een paar zeer drassige stukken tussen zitten. Laarzen zijn daarom zeer aan te bevelen.


Waarom heet deze vogelkijkhut aan Het Goor nu 'How ut Moi'. Vanuit het Brabants dialect is de boodschap duidelijk; 'Houdt het mooi'. Maar dat lijkt vanzelfsprekend.


De reden tot hernieuwen kwam naar aanleiding van de nieuwe ontwikkelingen en biotopen rondom en in de buurt van het vogelmeer. Zoals de slenk met voedselarm en heldere water, ten gunste van de kranswieren, die pal voor de hut is aangelegd met daartussen een kade die het voedselrijke meer, zoals we die al jaren kennen, van elkaar scheidt. Omdat de hut op een ander uitkijkpunt zou worden geplaatst, is er zelfs nog overwogen om deze in zijn geheel te verplaatsen maar de door moeder natuur aangetaste staat van de 25 jaar oude ‘How ut Moi’ hut, simpelweg door slijt op materialen en soms door vernieling, was onhaalbaar en is besloten een volledig nieuwe te bouwen.

Wat als eerste opvalt is de open ingang gezien vanaf de straatkant met als uitgangspunt om sociale controle te creëren en het respect voor natuur en materialen te behouden. De hut is gebouwd met hout van Douglassparren uit het Leenderbos, is ook wat verder naar het water toe verplaatst en voorzien van een open en houten hekwerk tegen de hut aan, want betekent dat er niet meer zoals voorheen vóór de hut plaatsgenomen en gespot kan worden. Aan de voor- en zijkanten zijn kijkopeningen op verschillende hoogtes aangebracht en voorzien van zelfbedienbare luiken met opzetdelen voor extra benodigdheden. In het midden staat een zeer stevig verankerde bank op een dikke laag organisch grit.


Locatie: Kijkhut 'How ut Moi', aan het Kranenveld even buiten Soerendonk.