maandag 20 juli 2015

Goirle: Kijkhut ‘Tapsmoer' op de Regte Heide

De Regte Heide ligt ten zuidwesten van Goirle en ten zuiden van Riel. Het kenmerkende van de Regte Heide, is de dekzandrug van ongeveer 1 km breed, en vormt de waterscheiding tussen de Oude Leij (de bovenloop van de Donge) en de Poppelsche Leij. De overgang van de Regte Heide naar het beekdal van de Oude Leij, het Riels Laag, is nauwelijks verstoord. 'Tapsmoer' is de enige vogelkijkhut in dit gebied. De naam ’t Abts Moer" boven de deur is gewijzigd in Tapsmoer. Een vreemde spelwijziging, want de naam verwees naar: Veen in eigendom van de abt (het hoofd, van het nabijgelegen 'Klooster Nieuwkerk'. De hut is gebouwd door leerlingen van het plaatselijke ROC. Het geeft uitzicht over het dal van de Oude Lei.

Vogelkijkhut Tapsmoer (voorheen ’t Abts moer) aan het Riels Laag


Natuurgebied De Regte Heide is een gevarieerd landschap met natte en droge heide velden, een onaangetast beekdal met vogel rijke, geheimzinnige bossen, cultuurhistorische landgoederen met statige lanen en 6 Keltische grafheuvels die centraal op het reservaat staan. Kortom, een bezoeker wordt getrakteerd op een brok geschiedenis en prachtige vergezichten op het uitgestrekte landschap. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet door de beheerder en eigenaar Stichting Het Noordbrabants Landschap die vanuit drie verschillende parkeerplaatsen starten. De parkeerplaatsen zijn tevens voorzien van een informatiepaneel.

Over een lengte van 3 km grenst dit dal direct aan de Regte Heide, wat een, voor Brabantse begrippen, spectaculair hoogteverschil oplevert. Het betreft hier een zeer zeldzame overgang van hoge, droge en voedselarme heide naar laag, nat en voedselrijk beekdal. Door ontginning, ruilverkaveling en landinrichting zijn dergelijke gradiënten of natuurlijke overgangen nog maar op enkele plaatsen in Nederland aanwezig. U kunt hier veld- en boomleeuweriken zien, roodborsttapuiten en 's winters heeft u kans op klapekster.


De vogelkijkhut
De vogelkijkhut kan een aangenaam pauzemoment in een wandeling zijn. De vogelkijkhut ligt in het Riels Laag en is o.a. te bereiken via de korte (gele) wandeling vanaf het Riels Hoefke. De hut biedt een prachtig uitzicht over de uitgestrekte vlakte van het dal van de Oude Leij. De vogels die je hier kunt bewonderen, wisselen door het jaar heen. In het vroege voorjaar zie je er baltsende kieviten en grutto's, maar bijvoorbeeld ook de slobeend en zomertaling. In de nazomer strijken er allerlei doortrekkers neer, die wel weken in het gebied kunnen blijven hangen: lepelaar, kleine zilverreiger en aalscholver bijvoorbeeld.

Bereikbaarheid:
Het Riels Hoefke is te bereiken vanuit Riel. Volg de Alphenseweg tot de kruising met het fietspad `Bels Lijntje'. Ga ter hoogte van de Looienhoek via de Akkerweg naar de Oude Tilburgsebaan. Volg vanuit de kom van Riel de bordjes `Regte Heide'. Het gemakkelijkst bereikt u de heide via de ingang aan de Rielse Dijk. Een andere mogelijkheid is via de Tweede Dijk, te bereiken vanaf het industrieterrein van Goirle.

De Regte Heide verdient het predicaat wondermooie natuur, jammer dat de kijkhut nog zo ver van het water van de Leij af ligt. Met een aan de zijkanten afgeschermd looppad had de kijkhut veel dichter bij het water kunnen staan. Het zicht vanuit de kijkhut levert niet veel meer kijkwaarde als vanaf het pad er langs.

Vogelsoorten: Buizerd, Grauwe Gans, Groenling, Grote Bonte Specht, Grote Canadese Gans, Grote Zilverreiger, Holenduif, Kievit, Klapekster, Knobbelzwaan, Meerkoet, Nijlgans, Pimpelmees, Roodborst, Spreeuw, Veldleeuwerik, Wilde Eend, Winterkoning en Zanglijster.


Vanaf parkeerplaats aan 'Het Riels Hoefke'