woensdag 22 juli 2015

Emmen: Kijkhut Bargerveen

In het natuurgebied Bargerveen bij het Zwartemeer is in mei 2007 een betonnen vogelkijkhut geopend. De ingebruik name wordt gezien als afsluiting van een aantal grote herstelprojecten van dit Natura-2000 gebied.

In 2003 is gestart met de aanleg en versterking van kaden aan de noordzijde van het Bargerveen om de waterhuishouding in het natuurreservaat te verbeteren. Tevens zijn er aan de rand van het reservaat twee zogenaamde retentiebekkens (water-verzamelbekkens) aangelegd om in natte perioden tijdelijk 200.000 kubieke meter regenwater te kunnen bergen. Daarnaast zijn informatiepanelen en vier vogelkijkschermen geplaatst. Ook zijn er wandelpaden aangelegd. De vogelkijkhut staat op de grens tussen de twee aangelegde retentiebekkens. De hut is bereikbaar vanaf de parkeerplaats aan de Verlengde Scheperweg/Hoge weg tussen Zwartemeer en Klazienaveen. Voor minder validen is een betonklinkerpad aangelegd vanaf de parkeerplaats.

Kijkhut Bargerveen in vervaardigd uit duurzaam beton

In Drenthe, ten zuidoosten van Emmen ligt het natuurreservaat Bargerveen. Het is een van de grootste aaneengesloten hoogveenrestanten van Nederland en is onderverdeeld in drie gebieden, het Meerstalblok, het Amsterdamse veld en het Schoonebekerveld. Samen goed voor een oppervlakte van ongeveer 2100 hectare.

Het Bargerveen, nabij het Drentse Emmen, is één van de grootste hoogveengebieden van Nederland. Voor zowel de landschapsfotograaf, macrofotograaf en / of de vogelfotograaf een unieke plek om zich uit te leven. Afwisselende landschappen, vogels, planten, veenmossen, vlinders, libellen, insecten, slangen (adders) en orchideeën. Door het vele vocht, krijg je hier ‘s ochtends vaak mist voorgeschoteld, zeker in de windluwe delen.

Watervogels hebben hier de ruimte

Het gebied kenmerkt zich door een grote afwisseling van landschappen. Moeras, grasland, heide, bos en water. Door deze afwisseling aan terreinomstandigheden is er ook een grote rijkdom aan flora en fauna. Er komen meer dan 220 vogelsoorten voor, 25 soorten dagvlinders, meer dan 30 soorten libellen, alle 4 soorten zonnedauw en diverse soorten veenmossen.

Vanuit de vogelkijkhut in het noordelijke gebied kijk je uit over twee waterbekkens, met daarin tal van watervogels. Je kijkt richting het oosten. 's Ochtend levert dat in combinatie met mist sfeervolle plaatjes op. Vanaf de middag staat het licht voor het waarnemen en fotograferen van de meeste soorten echter gunstiger. Toppers zijn hier de grauwe klauwier (lente en zomer) en klapekster (winter).

Interessante soorten binnen het gebied
Vlinders: heideblauwtje, aardbeivlinder en de bruine vuurvlinder
Planten: lavendelheide, veenbes, witte snavelbies, beenbreek en alle soorten zonnedauw
Libellen: noordse witsnuitlibel, noordse glazenmaker
Vogels: grauwe klauwier, blauwe kiekendief, geoorde fuut


De Baardmannetjes, Hans Dorrestijn en Nico de Haan bezochten het Drentse natuurgebied Bargerveen.
Uitzending gemist: Baardmannetjes van Do 22 jun 19:40 • MAX • 35 min

Geen opmerkingen:

Een reactie posten