donderdag 16 juli 2015

Hijken: Diependal

Vogelkijkhut Diependal ligt op het Drentse heide en vennengebied. Het bijzondere aan deze kijkhut Diependal in het Drentse dorpje Hijken is dat de toegang via een ondergrondse gang gaat. Zo komt u midden in het gebied, zonder iets te verstoren. Vanuit de hut heeft u mooi uitzicht over de vloeivelden.


Het vogelparadijs Diependal was het voormalig vloeiven van de AVEBE aardappelmeelfabriek Oranje. Het natte gedeelte is niet alleen een trekpleister voor vogels, maar ook voor slangen en amfibieĆ«n.

Het voormalig vloeimeer van de aardappelmeelfabriek is door de jaren heen een trekpleister geweest voor Steltlopers. Na de sluiting van de fabriek is de afvoer van de eiwitrijk water gestopt en het aantal vogels kleiner geworden. Desondanks is er nog een groot aantal vogels dat hier broedt en verblijft. Alle soorten Futen van Nederland zijn hier te spotten. In het hart van het reservaat is er een vogelkijkhut via een tunnel van 162 meter te bereiken is.

Vogelsoorten: Brandgans, Brilduiker, Dodaars, Goudhaan, Grote Zilverreiger, Havik, Kievit, Knobbelzwaan, Kolgans, Kuifeend, Meerkoet, Roodhalsfuut, Slobeend, Toendrarietgans, Vink en de Waterpieper.

Op de N371 tussen Hoogersmilde en Assen, neemt u de afslag Oranje. In de bebouwde kom is een afslag naar links. Bij deze afslag staat een bordje met een verwijzing naar de hut. Rijd deze weg uit tot het einde. De laatste 800 meter doet u te voet.