dinsdag 9 juni 2015

Oud-Heverlee België: Dode Bemde

In de Doode Bemde neemt de natuurlijk meanderende Dijle je op sleeptouw. Hier gaan natuurbescherming en beveiliging tegen wateroverlast hand in hand. De Doode Bemde telt meer dan 250 hectaren grond en bestaat uit een mozaïek van kleine akkers, populieraanplantingen en broekbosjes, wei- en hooilanden, ruigten en rietvelden, vijvers en grachten. Ontdek de pracht van dit natuurgebied in de Dijlevallei en ga op zoek naar de bever.

Kijkhut Grote Bron aan de Langerodevijver

Kijkhut Roerdomp aan de Kliniekvijvers

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is de Doode Bemde geen doods natuurgebied. 'Doode beemden' betekent zoveel als onbruikbare graslanden. Het gebied mag dan voor de landbouw te vochtig en van weinig nut geweest zijn, landschappelijk en qua natuurwaarden is het rijk en uniek gebleven. Water speelde altijd al een belangrijke rol in de Doode Bemde, want overstromingen horen bij de natuurlijke processen van rivieren zoals de Dijle. Sinds 1989 zorgt de overheid ervoor dat de Dijle vrij kan meanderen. Zo blijven de voeten van de Leuvenaars droog bij hevige regenval.

Meer dan dertig jaar geleden kocht Natuurpunt de eerste percelen aan, om de natuurlijke biodiversiteit te herstellen. De Doode Bemde, al meer dan 250 hectare, wordt beheerd door de Vrienden van Heverleebos en Meerdalwoud. Wegens zijn uitzonderlijke natuurwaarde maakt de Doode Bemde deel uit van het Europese netwerk Natura 2000. Een ander groot deel van de Dijlevallei tussen Leuven en de taalgrens wordt door het Agentschap voor Natuur en Bos beheerd.

Toegankelijkheid
Het hele jaar door toegankelijk op de paden. Er zijn twee korte wandelingen mogelijk in het natuurgebied zelf. Als je een lange wandeling van 16 km wil, vertrek dan aan NMBS-station Leuven en volg de Dijlevallei tot het NMBS-station Sint-Joris-Weert.


Locatie kijkhut Grote Bron aan de Langerodevijver


Kijkhut Roerdomp aan de Kliniekvijvers