woensdag 8 april 2015

Veerle België: Trichelbroek

In het natuurgebied Trichelhoek in Veerle werd in december 2007 een gloednieuwe vogelkijkhut geïnstalleerd. De hut werd vlakbij een grote waterpartij geplaatst. Vogelliefhebbers hebben er de laatste tijd al enkele zeer zeldzame vogels opgemerkt. Sinds kort verschijnen de visarend en het ijsvogeltje regelmatig in de buurt van de waterpartij. De ijsvogel duikt naar kleine visjes in de vijver.


Trichelbroek is een natuurgebied ten noordwesten van Veerle. Het gebied is eigendom van Natuurpunt. Het Trichelbroek ligt bij de samenvloeiing van de Grote Laak en de Kleine Laak en bestaat uit een kleinschalig landschap met weilanden, eikenbossen, lanen en enkele boerderijen. Ook ligt hier een grote waterplas waar veel vogels op af komen, zoals aalscholver en fuut. Hier is ook een reigerkolonie.

Op de waterscheiding tussen het Laakdal en de Grote Nete ontstond de woonkern Trichelhoek met de Sint-Bavokapel of Kapel op den Trichelhoek, waar men genezing zocht van de kinkhoest. Het Trichelbroek ligt nabij het natuurgebied Varendonk, en beide gebieden maken deel uit van het natuurgebied De Roost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten