donderdag 9 april 2015

Weert, kijktoren Weerterbos

Op de grens van Limburg en Noord-Brabant, ten noordwesten van Weert, ligt het Weerterbos, waarvan 705 ha eigendom is van Het Limburgs Landschap. Het gebied bestaat uit vochtige en droge bossen, graslandpercelen en kleine heideveldjes. Verspreid liggen herstelde vennen en centraal in het gebied bevindt zich de tot natuurgebied omgevormde graslandenclave van voormalige boerderij de Grashut.


De uitkijktoren is gerealiseerd door Het Brabants Landschap en Limburgs Landschap. Vanuit de Daatjeshoeve, aan de Heugterbroekdijk 34 in Nederweert wandelt u het Weerterbos in. Het Weerterbos is voor het grootste deel in handen van het Limburgs Landschap. Deze stichting heeft de afgelopen jaren veel werk gemaakt van het herstellen van de natuur in dit gebied. Zo is een aantal oude vennen, die tot voor kort nog helemaal waren overwoekerd met wilgen, in oude glorie hersteld.

De uitkijktoren biedt een fantastisch uitzicht over een open gedeelte van dit natuurgebied. Op deze wildobservatietoren, die in opdracht van het Limburgs Landschap is neergezet, heb je vanaf zo’n 7,5 meter hoogte een prachtig uitzicht over de open vlakte. In 2005 zijn hier twintig edelherten losgelaten, maar er zijn ook vaak reeën te zien. Als je geluk hebt, zie je de edelherten die hier op de graslanden komen grazen.

Het is zeker een aanrader om een verrekijker mee te nemen! Het uitzetten van de edelherten gebeurde in het kader van een proefproject om te kijken of de herten in de toekomst weer deel uit kunnen maken van het grensoverschrijdende natuurgebied Kempen-Broek. In het najaar begint de bronstperiode voor de edelherten en laten de burlende mannetjes zich duidelijk horen. Dat maakt het Weerterbos in de herfst nog eens extra bijzonder om te bezoeken. Bij de observatietoren is een picknickweide met een bankje om even te kunnen uitrusten en te genieten van de mooie omgeving.

Vogelsoorsten: Bergeend, Blauwe Reiger, Boomklever, Boomkruiper, Fuut, Goudvink, Groene Specht, Grote Bonte Specht, Grote Canadese Gans, Grote Zilverreiger, IJsvogel, Knobbelzwaan, Kruisbek, Kuifmees, Matkop, Roodborsttapuit, Smient, Wintertaling, Zwarte Mees en de Zwarte Specht.

Brochure: www.limburgs-landschap.nl/wandel_weerterbos.pdf


Geen opmerkingen:

Een reactie posten