woensdag 8 april 2015

Zoutleeuw België: Het Vinne

Provinciaal Domein Het Vinne in het Belgische Kessel-Lo is een 130 ha groot domein van de provincie Vlaams-Brabant, gelegen in een depressie in de vallei van de Kleine Gete (Haspengouw), aan de westrand van de stad Zoutleeuw. Vinne It is a 130 hectare property in the province of Flemish Brabant, situated in a depression in the valley of the Kleine Gete (Haspengouw), on the western edge of town Zoutleeuw.

Wandelaars kunnen er hun hart ophalen op een van de vele wandelingen terwijl de kinderen zich uitleven in de speeltuin of het speelbos. In de omgeving van het meer vind je een afwisseling van open zones en inheems bos. Bij de inrichting ging veel aandacht naar mogelijkheden voor natuurbeleving met avontuurlijke wandelpaden, knuppelpaden, uitkijktorens, vogelkijk- en schuilhutten.

De grote kijktoren aan de zijde van de Rondeweg
 
Vinne betekent "ven" of "natuurlijke waterplas". Op het einde van de laatste ijstijd ontstond er een komvormige kuil die zich vulde met water door een combinatie van een veranderend klimaat en de eigenschappen van de Zoutleeuwse bodem. In 1841 werd het meer drooggelegd, eerst om het als landbouwgrond te gebruiken en later als populierenplantage. In 2004 werd het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

De kleine kijkhut aan de voorzijde van het domein (Ossenwegstraat)
 
Openingstijden bezoekercentrum
Van 1 oktober tot 31 maart open op zondag van 14.00 tot 16.00 uur. Van 1 april tot 30 juni en van 15 tot 30 september open op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Van 1 juli tot 14 september alle dagen open van 14.00 tot 17.00 uur. Gesloten op feestdagen en gedurende de kerstvakantie.

Plattegrond: Provinciaal Domein Het Vinne Kessel-Lo .pdf


Kijktoren aan de achterzijde (Rondeweg)


Kijkhut aan de voorzijde van het domein (Ossenwegstraat)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten