dinsdag 9 juni 2015

Losser - vogelkijkhut Oelemars

Net buiten Losser, tegen de Duitse grens, ligt het natuurgebied de Oelemars. De Oelemars is vooral geliefd bij vogelliefhebbers. Deze vogels kunnen worden gespot vanuit een vogelkijkhut, die langs de Grensweg staat en de kijktoren langs de Ravenhorsterweg.

Kijkhut Grensweg, Losser

Net buiten Losser, tegen de Duitse grens, ligt het natuurgebied de Oelemars. Het is een gebied dat door de mens is gevormd. Ooit was het een hoogveenheidegebied, dat geleidelijk is gecultiveerd voor de landbouw en later voor de grootschalige zandwinning. Vrij recent is deze plas met omliggende gronden veranderd in een permanent natuurgebied, compleet met een aangelegd plas- en drasgebied, een speciale nestwand voor oeverzwaluwen en een observatiehut.

De vogelkijkhut is eigendom van de gemeente Losser en wordt beheert door de plaatselijke vogelwerkgroep. Voor de hut zijn slikveldjes aangelegd, waar u bijvoorbeeld meeuwen en steltlopers kunt zien. Op de looproute van de toren naar de kijkhut komt u langs een vlonder (zie foto hier onder waar ook de kijktoren op staat afgebeeld), waar u zicht hebt op een oeverzwaluwenwand. Er zijn 240 nestplaatsen in de kunstmatige wand, waarvan elk jaar ongeveer 40-55% bezet is.

Vlakbij het terrein staat een grote uitkijktoren met een uitzicht tot ver in Twente en Duitsland. Midden vorige eeuw werden bij afgravingen diverse prehistorische attributen gevonden, zoals pijlpunten en restanten van mammoeten.

Uitzichttoren en kijkplatform aan De Oelemars, Losser
Aan de Ravenhorsterweg in Losser, aan de noordzijde van de plas 'De Oelemars' staat een uitzichttoren. De toren staat ter hoogte van de zandafwinningsplas De Oelemars. Het is echt de moeite waard om naar boven te klimmen om de wijde omgeving te bekijken. Iets verder op aan de Ravenhorsterweg is een groot vlonderplateau aan de Oelemars gemaakt.

De kijktoren en de vlonder die vrij uitzicht geeft over de plas

De Oelemars is ook een belangrijk vogelgebied. Aangezien de gemeente Losser weinig open water kent, groeide de Oelemars al tijdens de ontginning uit tot een gebied met veel waterpartijen. Dat bleek aantrekkelijk voor vogels. In de afgelopen jaren zijn in dit gebied een kleine tweehonderd vogelsoorten gespot.


Kijkhut Grensweg, Losser


Kijktoren Ravenhorsterweg, Losser

Vlonder plateau aan 'De Oelemars', Ravenhorsterweg, Losser

Geen opmerkingen:

Een reactie posten