dinsdag 9 juni 2015

Markiezaatsmeer, kijkhut en toren

Markiezaatsmeer, ten zuiden van Bergen op Zoom

Naast het bezoekerscentrum staat een uitkijktoren met fraai uitzicht over het gehele gebied. Tevens is er op 1 km afstand een vogelkijkhut gelegen. Markiezaat is een deel van de Oosterschelde dat in 1984 van de zee is afgesloten. Het is nu een zoetwater-moerasgebied. Grote zilverreiger, bergeend en klapekster behoren tot de bezoekers van het gebied.

Ligging: ten zuiden van Bergen op Zoom
Opmerkelijk: meeste soorten broedvogels van Nederland

De kijktoren geeft zicht op de weide aan het Markiezaatsmeer

Eeuwenlang lagen er aan de voet van de Brabantse Wal schorren en slikken. Ze stonden in direct contact met de zee. De aanleg van het Schelde-Rijnkanaal in 1984 maakte hieraan een einde. Een groot gebied veranderde langzaam in een zoetwatermoeras. Het ontwikkelde zich tot een ‘wetland’ van internationale allure, het belangrijkste in Brabant.

De Brabantse Wal is een in het grijze verleden door de oer-Schelde uitgesleten steilrand, een abrupte overgang van de hoger gelegen zandgronden naar de lager gelegen zeekleipolders. ‘De Wal’ slingert zich over een lengte van 25 km van Ossendrecht tot Steenbergen en bereikt plaatselijk hoogtes van meer dan 20 meter +NAP.

Kijkhut aan het Markiezaatsmeer

Bijzondere flora en fauna
Naast de lepelaar – het paradepaardje van dit vogelrijke gebied – broeden er nog zo’n 125 vogelsoorten. Deze rijkdom is te danken aan de afwisseling in landschappen: van open water via (riet)moeras, grasland en struweel naar bos. Runderen en IJslandse paarden zorgen er met hun vraat en tred voor, dat het gebied niet helemaal dichtgroeit. Op de laagste plekken vind je nog zoutminnende planten als zeeaster en lamsoor. Langs het pad naar de vogelkijkhut wemelt het in het voorjaar van de orchideeën.

Bezoekerscentrum 'De Kraaijenberg'
De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de verbouwing van ons bezoekerscentrum. Het resultaat mag er wezen: een prachtig gebouw met alle ruimte voor tentoonstellingen en voldoende faciliteiten als buitenlokaal voor schoolklassen uit de omgeving. Het bezoekerscentrum is vanaf nu geopend voor publiek op zondag en woensdag van 12.00 - 16.00 uur.

Daarom naar het Markiezaatsmeer
Weids wandelgebied met uitzicht op de steilrand van de Brabantse Wal
Belangrijkste Brabantse wetland met veel broedvogels en zeldzame planten als orchideeën
Lepelaarkolonie, zichtbaar vanaf de uitkijktoren in de maanden april tot en met september
Bezoekerscentrum met wisselende tentoonstellingen en natuurbioscoop
In de zomer activiteiten voor jong en oud, ook leuk voor een familiedag of kinderfeestje

Voorzieningen
Twee gemarkeerde wandelroutes (wit 1 km en geel 3 km)
Fietsroute 'Brabantse Wal'
Vogelkijkhut en uitkijktoren
Bezoekerscentrum de Kraaijenberg
Parkeerplaats Markiezaat Fianestraat 21, Bergen op Zoom

Algemeen
Oppervlakte: 1931 hectare
Alternatieve naam: Markiezaat

Markiezaat - Kijktoren


Markiezaat - Kijkhut