maandag 12 september 2016

Oud-Turnhout: De Liereman

Landschap De Liereman is een prachtig natuurgebied van meer dan 500 ha op het grondgebied van de gemeenten Oud-Turnhout en Arendonk. Midden in de Vlaamse Kempen tussen Oud-Turnhout en Arendonk vind je Landschap De Liereman, een van de oudste beschermde natuurgebieden van België. Hier kan je wandelen tussen kurkdroge landduinen en kletsnatte veenmoerassen. Het wordt beheerd door Natuurpunt vzw. Een uniek gebied om de waarden van de Stille Kempen te leren kennen. U vindt er het eerste Stiltegebied van de Antwerpse Kempen. U hoort er geen storend lawaai maar uitsluitend rustgevende, streekeigen geluiden van natuur en mens.

De kijktoren is bereikbaar over het vlonder-pad, maar ligt verscholen achter de bomen.

Het Landschap De Liereman vormt een lust voor het oog: een mozaïek van onder meer hooilandjes, houtkanten, dreven, echelkuilen, broekbos, natte heide, vennen, naaldbos, weilanden, kanaal, veengebied, kruidenrijke schraalgraslanden, eiken-berkenbos en gagelstruweel. Het Bezoekerscentrum ligt aan de rand van het Landschap De Liereman. In het bezoekerscentrum aan de rand van het gebied geniet je van een drankje op het terras of van de tentoonstelling over de rijke geschiedenis en het unieke landschap.

Hoog in de toren is er uitzicht over het water en de omgeving.

Landschap De Liereman
Kruidig ruikende gagelstruiken, zoet geurende brem, frisgroene bossen en uitgestrekte heide zorgen voor een Kempens festival van geuren en kleuren. En dat in samenwerking met de lokale landbouwers. De bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen maken van Landschap De Liereman een uniek natuurgebied in Europa. De Kempense biotopen zijn al eeuwenlang een thuis voor de wulp, de nachtzwaluw, de klokjesgentiaan en de rugstreeppad. Tijdens je wandeling tussen kurkdroge landduinen en kletsnatte veenmoerassen kom je ook schapen en wilde konikpaarden tegen.

Vroeger lieten boeren hun schapen grazen op de uitgestrekte woeste gronden. Ze staken de toplaag van de bodem af als mest voor de akkers en wonnen turf als brandstof uit de moerassen. Het resultaat was een open en gevarieerd heidelandschap dat eeuwenlang de Kempen typeerde. Ook voor erfgoed is Landschap De Liereman een topper. 12.000 Jaar geleden gebruikten jagers de duinengordel als kampplaats en de vele vuurstenen voorwerpen geven het gebied een archeologische waarde.

Enkele streekspecialiteiten
◾Pijpenstrootje: een biologisch knabbelkoekje met noten
◾Alle dagen vers biologisch appelgebak
◾Biologische fruitsappen in maar liefst 7 verrassende smaken
◾Gageleer, bier gebrouwen met gagel

Openingsuren Bezoekerscentrum
◾maandag tot/met donderdag: 13.00-17.00 uur
◾vrijdag: 13.00-17.00 uur (van krokus tot kerstvakantie)
◾zaterdag: 13.00-17.00 uur
◾zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur
◾Kerst- en nieuwjaar gesloten
◾Groepen ook na afspraak

Bereikbaarheid
Met de wagen: volg de bruine borden “natuurreservaat De Liereman” of de witte borden 'Bezoekerscentrum' vanuit het centrum van Oud-Turnhout.
Website: www.deliereman.be.


De kijktoren is op slechts 850 meter van het bezoekerscentrum (Schuurhovenberg 43, Oud-Turnhout) verwijderd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten