dinsdag 27 augustus 2024

Kalmthout: Brandtoren Kalmthoutse Heide

De brandtoren op de Kalmthoutse Heide nabij het Belgische Kalmthout is 42 meter hoog en biedt uitzicht op een wijdse omgeving. Wandelaars hebben vanaf platforms op 12 en 24 meter hoogte een indrukwekkend vergezicht over de ‘Vlaamse steppe’. Met de toren wordt de beleving van de natuur versterkt en in de Kalmthoutse Heide beter beschermd tegen natuurbranden. Op 30 meter is een comfortabele werkplek voor de brandwachters gesitueerd. Het bouwwerk combineert de functies van brandwacht, uitkijktoren en zendmast.


De Kalmthoutse Heide maakt deel uit van het Belgisch-Nederlandse Grenspark Kalmthoutse Heide. De kracht van dit gebied is de grote diversiteit aan landschappen, natuur en het cultuurhistorisch erfgoed. De nieuwe brandtoren levert een wezenlijke bijdrage aan de bescherming van deze waarden doordat de vrijwillige brandwacht vanaf de toren het gebied bewaakt en behoed voor branden. Het belang daarvan werd in 2011 pijnlijk duidelijk toen 600 hectare natuur werd verwoest door een grote bosbrand.

De oude brandtoren bleek te klein, kwam amper boven de bomen uit en het ontbrak aan goede communicatiemiddelen met de hulpdiensten. De gemeente Kalmthout, Agentschap Natuur en Bos en telecomoperator van de hulp- en veiligheidsdiensten ASTRID, namen daarom het initiatief tot de bouw van een nieuwe toren. De toren is er in eerste plaats voor de veiligheid, maar maakt daarnaast de bijzondere kwaliteiten van het gebied beter beleefbaar voor recreanten en toeristen. Als bijzondere landmark zet de nieuwe toren het gebied op de kaart.

De toren is met accoya hout bekleed. Voor de leuningen, balustrades en brandwachttoren is het duurzame accoya gekozen. Er werd een variatie van houtdiktes en tussenruimten voor de toren gebruikt, wat een verfijnde look creƫert en dankzij de kleur- en materiaalcombinatie van Accoya hout harmonieert de toren prachtig met het omringende natuurlijke landschap.


Nieuwe brand- en uitkijktoren in Grenspark Kalmthoutse Heide. @Visit Kalmthout


Locatie brandtoren: Korte Heuvelstraat, 2920 Kalmthout Belgiƫ.