donderdag 22 augustus 2024

Oud-Heverlee: Vogelkijkhut aan de Koebrug

De vogelkijkhut aan de Koebrug in Oud-Heverlee wordt normaal gezien gebruikt om vogels mee te spotten. Jammer genoeg wordt deze idyllische locatie al enkele jaren gebruikt, vermoedelijk door jongeren, om er rond te hangen. De Koebrug is een spoorbrug waar je onderdoor gaat om bij de noordelijke en de zuiderlijke vijvers van Oud-Heverlee te komen.


De vogelkijkhut aan de Koebrug in Oud-Heverlee.

De zuidelijke vijver, ook ‘Heulpoel’ of ‘Broek’ genoemd, is daarentegen voor een groot deel toegegroeid met riet, waarin vele gasten onopgemerkt kunnen blijven. Afhankelijk van de natuurlijke waterstanden en de staat van ruiming van de leibeken staat er meer of minder water in de flankerende weilanden van de noord- en zuidvijver. Tegenwoordig is er vooral ten westen van de zuidelijke vijver een permanente weideplas te vinden. Vooral tijdens nattere perioden leveren deze plassen regelmatig iets leuks op. Ten zuiden van Oud-Heverlee vinden we tenslotte nog een volwassen, maar grotendeels ondoordringbaar broekbos. Het is duidelijk dat een dergelijk gevarieerd valleigebied ook een gevarieerde flora en bijhorende fauna met zich meebrengt. Tijdens de trekperiodes oefent het gebied daarenboven ook een grote aantrekkingskracht op trekvogels uit. Net zoals de rest van de Dijlevallei ten zuiden van Leuven, die daarom als Europees Vogelrichtlijngebied aangeduid werd.

De zuidelijke vijver - van de twee vijvers - is vanuit een schuilhut te overzien. In het broedseizoen zijn er veel riet- en zoetwatersoorten te vinden, zoals Kleine Karekiet, Cetti's Zanger (het hele jaar door), IJsvogel (ook bij andere vijvers), Boomvalk en in sommige jaren zeldzamere rietbewoners. Overwinterende eenden zijn onder andere Smient. De noordelijke vijver is opener en herbergt populaties futen, eenden en andere zoetwatersoorten. Steltlopers kunnen voorkomen tijdens hun trekperiode. Het is te overzien vanuit een toren die ook geschikt is om de aangrenzende moeras- en graslanden te scannen. Een wandeling door het gebied met verspreide bos- en struikgewas zal een grote verscheidenheid aan zangvogels aan uw lijst toevoegen.

Bereikbaarheid
Men kan de vijvers in Oud-Heverlee bereiken via de Hazenfonteinstraat (Oud-Heverlee) door de spoorwegbrug over te rijden vanaf de Fonteinstraat. De auto kan men moeilijk kwijt maar wanneer men de weg uitrijdt tot aan de zuidelijke vijver kan men wel gemakkelijk parkeren, parkeerplaats is beperkt maar echt druk wordt het hier niet vaak. Een andere optie is om de auto vlak voor de spoorwegbrug in de berm van de Fonteinstraat te parkeren en de brug over te wandelen naar de vijvers. Fietsers kunnen ook via Egenhovenbos komen, de tunnel van de E40 onderdoor en dan linksaf de Dijle over richting de Hazenfonteinstraat.


Locatie: Vogelkijkhut aan de Koebrug, Oud-Heverlee.