donderdag 22 augustus 2024

Oud-Heverlee: Uitkijktoren Dijlevallei

De uitkijktoren aan de Dijlevallei ten zuiden van Oud-Heverlee biedt mooi uitzicht over de noordelijke vijver, plaatselijk bekent als "Zilvermeer". Men kan de uitkijktoren aan de Dijlevallei bereiken via de Hazenfonteinstraat (Oud-Heverlee) door onder de spoorwegbrug door te rijden vanaf de Fonteinstraat, waarbij je bij de uitkijktoren Dijlevallei komt door na de tunnel recht af te buigen. Links vindt u de vogelkijkhut die aan de zuidelijke vijver staat.


De uitkijktoren aan de Dijlevallei ten zuiden van Oud-Heverlee biedt mooi uitzicht over het Zilvermeer.

Na enkele jaren ploeteren in de modder zijn de natuurinrichtingswerken aan de Vijvers van Oud-Heverlee afgerond. Grote waterpartijen, rietland en moerassen werden hersteld, vervuilde leigrachten en oude stortplaatsen gesaneerd, er werden beheerwegen en een parkeerplaats gerealiseerd. Om de rust in het gebied te bewaren en toch de natuur te kunnen beleven kwam er een uitkijktoren en een vogelkijkhut. De Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos opende op 29 maart 2018, onder het genot van een drankje en een knabbeltje de nieuwe uitkijktoren. Daarmee werd voorzien in een natuur die de Dijlevallei zou versterken.

De noordelijke vijver, waar lokaal en op bepaalde kaarten als ‘Zilvermeer’ naar verwezen wordt, wordt gekenmerkt door een open en overzichtelijk wateroppervlak, een eerder dunne rietkraag langs de westoever, en een eilandje kort bij de zuidelijke oever. De avifauna van het reservaat ‘Vijvers van Oud-Heverlee’ wordt in sterke mate gedomineerd door water- en moerasvogels. Jaarrond aanwezig en tijdens de zomers ook broedend zijn soorten als Knobbelzwaan, Wilde Eend, Krakeend, Tafeleend, Kuifeend, Dodaars, Fuut, Waterral, Waterhoen, Meerkoet, Ijsvogel, Kleine Bonte Specht, Roodborsttapuit (steeds vaker ook overwinterend), Matkop, Zwarte Mees, Goudvink en Rietgors, aangevuld met de roofvogels Sperwer, Buizerd en Torenvalk, en (helaas) exoten als Canadese Gans, Nijlgans, Mandarijneend en ook Halsbandparkiet. Een speciale vermelding moet gaan naar de Cetti’s Zanger, die de herkolonisatie van het Dijleland inzette vanuit dit gebied en er nu zijn hoogste densiteiten sinds de jaren ’70 bereikt. Ook het hele jaar aanwezig maar (voorlopig nog) niet broedend zijn Aalscholver (onder meer een slaapplaats in het gebied), Grote Zilverreiger en Witgat.

Tijdens de zomerperiode wordt de broedvogelgemeenschap vaak versterkt door Zomertaling (al konden er de laatste jaren wel geen broedgevallen van deze soort aangetoond worden), Boomvalk, Koekoek, Blauwborst, Sprinkhaanzanger, Rietzanger, Kleine Karekiet, Bosrietzanger, Grasmus en Wielewaal. Bergeend en Slobeend broeden af en toe, terwijl ook in de omgeving broedende Blauwe Reigers, Wespendieven en Haviken het gebied bezoeken om te jagen of te foerageren. In 2012 waren er zelfs territoria van Woudaap en een hompende Roerdomp.

Echte zeldzaamheden die hier al werden waargenomen zijn: Amerikaanse Wintertaling, Witoogeend, Topper, Eider, Roodpootvalk, Kraanvogel, Poelruiter, Witvleugelstern, Hop, Snor en niet te vergeten de Zeearend die hier van eind februari tot begin maart pleisterde in 2010.


Locatie: Uitkijktoren De Torenvalk, aan de Naamsesteenweg 72, 3052 Oud-Heverlee, Belgiƫ.