donderdag 22 augustus 2024

Oud-Heverlee - Blanden: Uitkijktoren De Torenvalk

Uitkijktoren De Torenvalk aan de Naamsesteenweg 72, in Blanden (gemeente Oud-Heverlee) is een mooi voorbeeld van een moderne, goed uigeruste en bereikbare onthaalzone. Een gratis bezoekje aan de expo in de houten uitkijktoren loont absoluut de moeite. Of wat dacht je van het multimovepad vol interactieve spelletjes en weetjes.


Uitkijktoren De Torenvalk, aan de Naamsesteenweg 72, Blanden (gemeente Oud-Heverlee)

Tussen het Meerdaalwoud en het Heverleebos vind je een uitkijktoren. Hij is vernoemd naar de torenvalk, één van de vogels die je hier kunt zien. Je wordt hier zelfs begroet door een enorme houten torenvalk van de hand van kunstenaar Ad Wouters. Beklim de houten toren en geniet van het uitzicht, leef je uit in het avontuurlijke speelbos of oefen je beweeglijkheid op het Multimovepad. De toren is ongeveer achttien meter hoog en staat er sinds 2019. Het is meer dan een uitkijktoren. Op elke verdieping staan er infoborden over allerhande thema's die in verband staan met de omgeving en de fauna en flora.

Op de toren zijn verschillende verdiepingen aanwezig, die bereikt kunnen worden met een trap. Voor mensen met een fysieke beperking zal er een lift zijn. Op de verdiepingen zal er informatie gegeven worden over wat zich van dieren in de bossen bevinden en zijn er camerabeelden van het ecoduct aanwezig. Op één verdieping zal er al een natuurklasje ingericht worden in een lokaal. Daar kunnen klassen zaken analyseren zoals de inhoud van een poel water, grondstalen en bijvoorbeeld bekijken wat de zuurtegraad daarvan is.

Wie een hekel heeft aan info en allerhande borden kan ook aan de slag met bijvoorbeeld het herkennen van geluiden van roofvogels. Ook het erfgoed en de geschiedenis van de streek komen aan bod, evenals de organisaties die zich ontfermen over de natuur van Meerdaalwoud, Heverleebos en het hele nationaal park dat er recent ontstond rond de Brabantse wouden (er hangt een grote kaart). Helemaal boven zijn er mooie panelen aangebracht aan de rand die wat vertellen over wat je kan zien (of niet kan zien maar wel is of was). Weetje: de toren is gebouwd met hout uit de omliggende bossen zelf.


Locatie: Uitkijktoren De Torenvalk, aan de Naamsesteenweg 72, Blanden (Oud-Heverlee), België.